PROMO

Podravka započela s berbom paprike, što će rezultirati dobro poznatim ajvarom

Podravka započela s berbom paprike, što će rezultirati dobro poznatim ajvarom
26.08.2022.
u 13:23
Na vlastitim poljoprivrednim površinama Podravka posjeduje 35 hektara usjeva paprike, a berba će trajati sve do sredine listopada.
Pogledaj originalni članak

Podravka je ovih dana na svojim poljoprivrednim površinama započela s berbom crvene rog paprike. Na ukupno 35 hektara zasađene su vlastite sorte – Podravka, Slavonka i Pitoma, koje su rezultat dugogodišnjih istraživanja, a s ciljem razvoja sorti paprike idealnih za proizvodnju ajvara te prilagođenih domaćoj proizvodnji. Dodatni značaj ovom pothvatu daje i činjenica kako su Podravka, Slavonka i Pitoma prve hrvatske sorte povrća s UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants) certifikatom.

Podravka kroz brojne investicije kontinuirano unapređuje svoje poslovanje pa tako i u sektoru Poljoprivrede, što se, u konačnici, očituje kroz stabilnost proizvodnje te povećanu konkurentnost. Također, Podravka je jedna od rijetkih kompanija koja na primjeru proizvodnje ajvara ima zatvoren sustav sljedivosti od vlastitih sorti i sjemena pa sve do završnog proizvoda, što osigurava neovisnost proizvodnje, ujednačenost sirovine za preradu, ali i stabilnost kvalitete proizvoda, dok marketinški omogućuje isticanje njegove posebnosti.

Brojnim ulaganjima do vlastite proizvodnje

Kako bi ublažila negativni trend smanjenja proizvodnje industrijskog povrća na domaćem tržištu, uključujući i papriku, Podravka se odlučila za značajniju proizvodnju paprike na vlastitim poljima, što je zahtijevalo i određena ulaganja. Na primjer, neke od investicija uključivale su izgradnju sustava za navodnjavanje i modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, ne bi li se tako osigurali svi potrebni uvjeti za što efikasniju i uspješniju proizvodnju. Zanimljivo je istaknuti kako je najznačajnija sirovina za preradu u Podravkinoj tvornici Kalnik u Varaždinu, strateški i količinski, crvena rog paprika.

No, modernizacija navodnjavanja i mehanizacije tek su jedan dio procesa. Neophodno je bilo osigurati i radnu snagu pa je Podravka tako od travnja do kolovoza ove godine, osim vozača poljoprivredne mehanizacije, zaposlila i veliki broj sezonske radne snage, čemu je pridonijela i kampanja na širem koprivničkom području.

Pažljivom preradom do prirodnog i globalno prepoznatog ajvara

Ubrana paprika svakodnevno se odvozi na preradu u tvornicu Kalnik u Varaždinu. U svega nekoliko sati nakon berbe, čime se osigurava da svi bogati nutrijenti ostanu netaknuti, a okus uravnotežen i ukusan, paprika se prerađuje u ajvar, koji ne sadrži ni konzervanse ni aditive te ostaje sasvim prirodan proizvod. Berba paprike trajat će do sredine listopada, a za nekoliko dana kreće i berba patlidžana, koji je također neizostavni sastojak Podravkinog ajvara. Ukupni prinosi procjenjuju se na 35 tona po hektaru, za što je trenutno zaslužno ukupno sedamdesetak radnika koji beru papriku. Stavljaju je na transportne trake koje se nalaze na samom usjevu, a koje papriku tada odvode do prikolice. Transportne trake također su jedna od ovogodišnjih investicija koje su olakšale i ubrzale berbu. Cijeli proces zaključuje se ukusnim Podravkinim ajvarom koji se, osim na hrvatskim, nalazi i na policama trgovina u čak 39 različitih tržišta diljem svijeta.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr