ministar vrdoljak:

\'Počinjemo obnovu 500 zgrada i pokrećemo investicijski ciklus\'

Foto: 'Igor Kralj/24sata'
\'Počinjemo obnovu 500 zgrada i pokrećemo investicijski ciklus\'
15.05.2012.
u 08:00
Sve će se financirati iz uštede energije. Rata kredita ne može biti veća od ušteda, kazao je ministar graditeljstva
Pogledaj originalni članak

Do kraja ove godine država će pokrenuti energetsku obnovu 500 zgrada u javnom vlasništvu, čime će se pokrenuti investicijski ciklus i uzdrmani građevinski sektor, najavio je jučer u Zagrebu ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Obnova zgrada u javnom vlasništvu obuhvatit će sustavnu rekonstrukciju grijanja, stolarije, fasada, vodovodnih i elektro instalacija, postavljanje obnovljivih izvora energije te druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju. Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost Ana Pavičić-Kaselj kazala je da je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu veoma velik jer zgrade sudjeluju s čak 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po kvadratu troši 200 do 250 kilovatsati energije.

– Kao pijani milijarderi trošimo tri do četiri puta više energije nego druge razvijene europske zemlje – upozorio je ministar Vrdoljak.

– Cilj je smanjiti potrošnju energije na 50 do 80 kilovatsati po kvadratu – kazala je Pavičić-Kaselj. Programom će biti obuhvaćene škole, vrtići, bolnice, fakulteti, domovi zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge. Raspisan je i prvi natječaj, i to za vrtić u Bistri, a uslijedit će šest škola u Varaždinu. U Zagrebu su prve na redu Vinogradska i Petrova bolnica. Vrijednost radova na obnovi 500-tinjak zgrada procijenjena je na oko 200 milijuna eura. Po predstavljenom modelu, kreditom HBORA i EBRD-a plaćat će se izvođači radova, a kredit će vraćati vlasnici objekata.

– Sve će se financirati iz uštede energije. Rata kredita ne može biti veća od ostvarenih ušteda – zaključio je Vrdoljak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DU
Deleted user
11:01 15.05.2012.

Ministre sve si rekao točno.Samo preduvjet je razbiti bandu koja se u HEP-u tovi desetljaćima.Njima nije u cilju štednja i proizvodnja, jer kako će bez uvoza uzeti postotak. Oštrije po bandi

LA
larala
12:29 15.05.2012.

ovo ce nas stvarno iscupati, pokrecemo investicijski ciklus obnove fasada, samo ne znam dal da se smijem ili placem od muke ...

DU
Deleted user
10:59 15.05.2012.

Ministre sve si rekao točno.Samo preduvjet je razbiti bandu koja u