Zaduženja

Papandreu: Najgori dio grčke financijske krize je prošao

Foto: AFP
Papandreu: Najgori dio grčke financijske krize je prošao
04.04.2010.
u 09:24
Grčki premijer George Papandreu predlaže decentralizaciju državne uprave kojom bi se, između ostalog, stalo na kraj politici usluga i prijateljskih povlastica.
Pogledaj originalni članak

Najgori dio grčke financijske krize je prošao, ali zemlja mora prekinuti s korupcijom i smanjiti gubitke i rasipanje da bi iz teškoća izašla još jača, izjavio je grčki premijer George Papandreu u intervjuu za američki Time Magazin. Grčka je vratila kredibilitet, no to su kratkoročne promjene, pa je pred njom još dosta teškog rada i dubinskih promjena, dodao je Papandreu. Na tim su promjenama već počeli raditi, a neke od njih su stroge mjere štednje te financijska zaštitna mreža drugih europskih država.

Podsjetimo, Grčka želi smanjiti vanjsko zaduženje države koje je prešlo 300 milijardi eura, a hitno im treba 16 milijardi dolara za servisiranje dugova i pokriće tekućih troškova do kraja idućeg mjeseca.

Papandreu predlaže decentralizaciju državne uprave kojom bi se, između ostalog, stalo na kraj politici usluga i prijateljskih povlastica. Zemlja će izaći iz krize jača i znatno sposobnija ako to naprave, rekao je, te dodao da je svjestan koliko građane Grčke pogađaju neke od mjera kao što su smanjenje plaća u javnom sektoru, zamrzavanje mirovina i povišenje poreza. Tim trima mjerama Grčka očekuje smanjenje proračunskog manjka za gotovo trećinu, na 8,7 posto BDP-a.

Inače, ispitivanje javnog mijenja u Grčkoj pokazalo je da tri četvrtine Grka smatra da je vladin plan smanjenja proračunskog deficita socijalno nepravedan jer najviše pogađa ljude s manjim primanjima. 75,2 posto ispitanika ne podržava te mjere, jer smatraju da previše pogađaju umirovljenike i radnike te ne pridonose rastu. 72,2 posto Grka smatra da njihova zemlja ide u "lošem" ili "vrlo lošem" smjeru, a gotovo polovica njih misli da spremnost čelnika da pomognu njihovoj zemlji nije pozitivna.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZA
ZAGIMAN
22:56 04.04.2010.

Gotovi su. Samo za kamatu im treba 18 milijardi € godišnje.