Jedini u regiji

Otvoren podatkovni centar Jastrebarsko vrijedan 40 mil. kuna

Foto: Foto VL
Otvoren podatkovni centar Jastrebarsko vrijedan 40 mil. kuna
23.11.2012.
u 12:18
Realizacija projekta Podatkovni centar Jastrebarsko počela je tijekom 2011. godine kada je potpisan sporazum o strateškom ulaganju s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS
Pogledaj originalni članak

Prvi DataCross podatkovni centar svečano je otvoren u poduzetničkoj zoni Jalševac, svega 30-ak kilometara od Zagreba, čime se Hrvatska smjestila na mapu malobrojnih zemalja s visokokvalitetnim podatkovnim centrima koji tvrtkama i institucijama omogućavaju da pohranjuju i čuvaju podatke na kvalitetnom i sigurnom mjestu u skladu s međunarodnim standardima.

Sličan podatkovni centar trenutačno ne postoji u regiji, a riječ je o izuzetno izvoznom proizvodu najnovije tehnologije, kako u regiju, tako i u zemlje Europske unije zbog manjeg troška radne snage i električne energije. Investicija u podatkovni centar Jastrebarsko u ovoj fazi iznosi 40 milijuna kuna, a DataCross nastavlja s investicijskim ciklusom kako u Jastrebarskom tako i u budućem podatkovnom centru u gradu Križu, koji će biti još veći i više kvalitativne razine.

Prema međunarodnim standardima najkvalitetniji podatkovni centar u Hrvatskoj otvoren je uz nazočnost ministra poduzetništva Gordana Marasa te ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, ali i predstavnika najvećih regionalnih i nacionalnih kompanija te najvažnijih državnih institucija čime je jasno iskazana gospodarska vrijednost projekta koji će sigurno kreirati nova radna mjesta za visokostručne djelatnike.

– Podatkovni centar Jastrebarsko multifunkcionalni je centar visoke tehnologije koji pruža iznimno visok stupanj sigurnosti korisnicima te prvi kompletni "Business Continuity" i "Disaster Recovery” data centar u regiji, usklađen s najvišim kvalitativnim, sigurnosnim i regulatornim certifikatima. Centar je jedini te vrste na prostoru od Austrije do Bugarske, tako da smo uvjereni kako će njegove usluge koristiti državna tijela, ali i banke, osiguravajuća te velika trgovačka društva i ostale tvrtke – rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva RH.

– Vrlo smo ponosni na izgradnju Podatkovnog centra Jastrebarsko, jer je to nova vrijednost hrvatskog gospodarstva, proizvod koji je konkurentan kako u regiji tako i šire. Hrvatska ima vrsne informatičke stručnjake koji mogu znanjem i kompetencijama parirati bilo kome u svijetu i uvjereni smo da će se isplativost ovog projekta pokazati vrlo brzo. U tom smislu brojni kontakti s potencijalnim klijentima već su ostvareni i u vrlo kratkom roku prvi projekti s međunarodno poznatim tvrtkama bit će realizirani – istaknuo je Krešo Troha, predsjednik uprave DataCrossa.

Podatkovni centar Jastrebarsko projektiran je, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Instituea (glavnog međunarodnog centra za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju), a trenutačno zadovoljava TIER 3 standard. Grad Jastrebarsko kao lokacija izabran je jer se nalazi u znatno slabijem potresnom području u odnosu na Zagreb, nema opasnosti od poplava, ali je ujedno dovoljno blizu za potrebe smanjenja latencije u protoku podataka. Pored toga bitno je naglasiti kako su uz pomoć agilne i susretljive lokalne zajednice osigurani su svi preduvjeti za rad podatkovnog centra najvišeg standarda kvalitete. Vrijedi istaknuti neke poput dostupnosti više grana izvora napajanja električnom energijom, dostupnost DTK mreže iz nekoliko pravaca i drugo.

Realizacija projekta Podatkovni centar Jastrebarsko počela je tijekom 2011. godine kada je potpisan sporazum o strateškom ulaganju s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS te su tako stvoreni preduvjeti da se početkom 2012. godine krene s gradnjom prvog DataCross centra. Ideja o gradnji podatkovnog centra TIER 3 razine kvalitete stigla je od domaćih stručnjaka, a prema dostupnim podacima radi se o jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj ove godine.

– Investicija u Podatkovni centar Križ d.o.o. jest primjer kako i u zahtjevnim vremenima može postojati kritična masa poduzetničke energije, vizije i kapitala koja omogućava stvaranje novih vrijednosti na hrvatskom tržištu. Fond Nexus FGS osigurao je znatna sredstva za realizaciju ovog tehnološki zahtjevnog pothvata jer se radi o izgradnji moderne i tehnološki najnaprednije infrastrukture ove vrste ne samo u Republici Hrvatskoj već i u bližem okruženju, a za kojom postoji potražnja koja će u budućnosti samo rasti. Istodobno, ova infrastruktura je nužan preduvjet za kreiranje kako mnogih drugih razvojnih inicijativa tako i ponudu novih, modernih informatičkih proizvoda i usluga na tržištu te je u suštini digitalni autoput kojim se gospodarski subjekti s ovih područja povezuju sa svijetom. Uvjereni smo kako i ovaj primjer jasno pokazuje da na domaćem tržištu postoji snažna potreba za kapitalom ove vrste koji je u stanju, u kombinaciji s kvalitetnim poduzetničkim idejama i inicijativama, uspješno realizirati i najkompleksnije projekte. Konačno, namjera nam je nastaviti investiranje u ovom sektoru, ali i u drugim industrijama koje mogu kreirati novu ili dodanu vrijednost te odgovarajući povrat na uloženi kapital – zaključio je Marko Lesić, predsjednik uprave Nexus FGS-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
22:56 23.11.2012.

svaka čast