Kovačević

Opreznije zbog cijene nafte i političkih zbivanja

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Opreznije zbog cijene nafte i političkih zbivanja
03.12.2018.
u 08:00
U 2019. očekuju se nova ulaganja u tehničko-tehnološku modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava
Pogledaj originalni članak

Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa:

Janaf je tijekom 2018. godine nastavio s provođenjem strategije diverzifikacije poslovanja prema skladištenju. Ona je rezultirala više nego dvostrukim povećanjem ukupnog skladišnog kapaciteta u posljednjih pet godina. Krajem 2018., završetkom gradnje tri spremnika za naftu na Terminalu Omišalj, ukupni skladišni kapacitet bit će 1,94 mil. m3 za naftu i 222.000 m3 za njezine derivate. Zahvaljujući ulaganju u izgradnju novih kapaciteta koriste se razdoblja tzv. contango situacije na tržištu, jer u tržišnim uvjetima očekivanja rasta cijena nafte, ali i povećanja transporta, raste potražnja za skladištenjem uz pojavu novih kupaca.

U 2019. očekuju se nova ulaganja u tehničko-tehnološku modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava, kao i nastavak pripreme i gradnje spremničkih kapaciteta. Završetak rekonstrukcije i dogradnje infrastrukture Terminala Omišalj pridonio je poboljšanju učinkovitosti operacija na Terminalu i većem iskorištenju kapaciteta te otvorio nove poslovne prilike. Isti učinak imala je i realizacija projekta od zajedničkog interesa EU “Naftovodi JANAF – Adria” koji doprinosi sigurnosti opskrbe naftom Mađarske, Slovačke i Češke Republike diverzifikacijom uvoza nafte iz pravca Omišlja što je jedan od ciljeva energetske politike EU.

Većina rafinerija koje koriste sustav Janafa povećala je preradu nafte te je transport nafte 2018. dosegao 8 milijuna tona i najveći je u 27 godina s blagim trendom rasta. Provođenje politike sigurnosti opskrbe moglo bi dovesti do daljnjeg rasta tržišnog udjela u uvozu nafte iz pravca Omišlja za države koje nemaju pristup morskim energetskim putevima, što doprinosi rastu izvoza hrvatskog gospodarstva i jačanju strateške energetske pozicije u europskoj energetskoj mreži.

Zbog neizvjesnost daljnjeg kretanja cijena na tržištu nafte, kao i utjecaja političkih zbivanja, Janaf ulazi vrlo oprezno u 2019. dajući prednost novim investicijama, učinkovitijem korištenju kapaciteta i smanjivanju troškova te daljnjem poboljšanju kvalitete usluga, a sve u cilju nastavka uspješnog rasta i razvoja poslovanja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr