Najveći američki proizvođač automobila

Opći štrajk u GM-u: 49 tisuća radnika zaustavilo proizvodnju

Foto: Reuters/PIXSELL
General Motors
Foto: Reuters/PIXSELL
General Motors
Foto: Reuters/PIXSELL
General Motors
19.09.2019.
u 09:03
Kolektivni ugovor potpisan između sindikata i GM-a istekao je proteklog vikenda, a novi nije potpisan jer su radnici željeli bolje plaće, više dijeljenja profita s njima te bolje uvjete zdravstvene zaštite
Pogledaj originalni članak

Čak 49 tisuća radnika američkog automobilskog diva General Motors (GM) stupilo je u štrajk u ponoć s nedjelje na ponedjeljak. Nakon što Ujedinjeni sindikat radnika u autoindustriji (UAW), koji zastupa radnike u GM-u, nije uspio s upravom kompanije postići dogovor, radnici su se odlučili za radikalan potez.

Prvi je to štrajk u GM-u od 2007. kada je američko gospodarstvo zatresla gospodarska kriza. Dva dana zaustavljanja proizvodnje tvrtku je tad koštalo 300 milijuna dolara dnevno. Već je u nedjelju 800-tinjak radnika koji rade u održavanju prestalo s radom.

Kolektivni ugovor potpisan između sindikata i GM-a istekao je proteklog vikenda, a novi nije potpisan jer su radnici željeli bolje plaće, više dijeljenja profita s njima te bolje uvjete zdravstvene zaštite. Isto se tako sindikat bori za održavanje pogona u Ohiu i Michiganu. No, GM-ovi su šefovi uzvratili da su uvjeti u tvrtki među najboljima u industriji. Odluku radnika da štrajkaju GM je nazvao razočaravajućom.

GM je najveći proizvođač automobila u SAD-u i ugledan je brend u svijetu. Proizvodi Buick, Chevrolet, Cadillac.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.