Obljetnica u Karlovcu

Obrtnike su oduvijek mučili rad na crno i porezi

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Obrtnike su oduvijek mučili rad na crno i porezi
12.10.2017.
u 22:00
Povelje za doprinos karlovačkom obrtništvu frizerki Nadi Gerber, tapetaru Josipu Skradskom i alatničaru Miji Besediću
Pogledaj originalni članak

Kada je Karlovac osnovan kao vojni grad u 16. stoljeću, odmah smo imali obrtnike i njihove cehove koji su brinuli za tvrđavu; od puškara, lončara, kovača, zlatara, do najjačeg lađarskog obrta.

Obrtnici su oduvijek u temeljima razvoja grada. Udruženje zanatlija osnovano je 1932., a 650 obrtnika tada je kao najveće probleme isticalo rad na crno i preveliki porezi. Dosta slično današnjim problemima – kazao je jučer na proslavi 85 godina Udruženja obrtnika Karlovca predsjednik Davor Vinski.

Dodao je da je nacionalizacija 50-ih godina prošloga stoljeća prepolovila broj obrtnika, ali da su, upravo zbog upornosti opstali unatoč svim problemima. Danas ih je u Karlovcu oko 800.


Povelje za doprinos u razvoju karlovačkog obrtništva dobili su Nada Gerber, koja tri desetljeća vodi frizerski salon, Josip Skradski, poznati vlasnik obrta za tapeciranje namještaja i Mijo Besedić, vlasnik servisa za izradu i održavanje alata. Povelje su dobili i župan Damir Jelić, Grad Karlovac i Dragutin Ranogajec, predsjednik Udruženja obrtnika Hrvatske za pomoć karlovačkim obrtnicima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.