Konkurentnost

Novi pad Hrvatske, stisnuti smo između Bocvane i Gvatemale

Foto: arhiva VL
Novi pad Hrvatske, stisnuti smo između Bocvane i Gvatemale
09.09.2010.
u 19:30
Sve gori rezultati Hrvatske nisu posljedica recesije, nego unutarnjih problema – ocijenio je konsterinirani predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić.
Pogledaj originalni članak

Smještena između Bocvane i Gvatemale, Hrvatska već treću godinu zaredom tone na globalnoj listi konkurentnosti, objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost kao partner Svjetskoga gospodarskog foruma. Poslije lanjskog pada za čak 11 mjesta, ove godine naša se zemlja spustila za još pet mjesta, na 77. mjesto među 139 zemalja svijeta.

Opća kriza

– Ovo što smo detektirali možemo nazvati općom društvenom upravljačkom krizom. Sve gori rezultati Hrvatske nisu posljedica recesije, nego unutarnjih problema – ocijenio je predsjednik Vijeća Ivica Mudrinić. Hrvatsku su znatno pretekle sve tranzicijske zemlje iz srednje Europe, Češka je na 36. mjestu, Slovenija na 45., Crna Gora na 49., Mađarska je 52., a čak je i Makedonija samo dva mjesta iza Hrvatske.

Ovogodišnji rezultati upozoravaju na najveći pad u efikasnosti tržišta rada (113.) i robe (110.), razvijenosti financijskog tržišta (88.), te poslovne sofisticiranosti (92.). Zabrinjavaju nalazi kvalitete institucija (86.) u kojoj posebno važno mjesto zauzima efikasnost javne uprave i sudstva. S druge strane, bolje su nam rezultate osigurali infrastruktura (41.), tehnološka spremnost (39.) te visoko obrazovanje (56.).

Član Vijeća Branko Grčić prokomentirao je da se hrvatski položaj pogoršava zbog nedostatka odlučnosti da se krene u ozbiljne reforme, a konzultant Željko Perić vjeruje da slijedi novi pad konkurentnosti jer tek grebemo po dnu krize.

Javni podaci i percepcija

Švicarska kao prva, najkonkurentnija zemlja na svijetu, zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede ju Švedska, Singapur, SAD i Japan. Među prvih deset zemalja i dalje su skandinavske zemlje i Kanada. Nove članice EU imaju različite trendove. Raniji šampioni – Češka, Slovenija i Slovačka – bilježe znatan pad, a Poljska i Mađarska u zadnje dvije godine bilježe znatan oporavak.

Rumunjska i Bugarska prvi put u posljednjih šest godina bolje su rangirane od Hrvatske. Hrvatska je od 2002. godine, kada je prvi put uključena u mjerenje, do danas oscilirala na ljestvici konkurentnosti, imala je realan napredak od 2005. do 2007., a potom od 2008. do danas stalno padanje.

Rezultati se temelje na javno dostupnim podacima i na percepciji menadžera, a prati se 12 različitih čimbenika konkurentnosti. Lani je, na primjer, korupcija bila na drugome mjestu među najproblematičnijim čimbenicima, ove je godine pala na četvrto, što je Mudrinić prokomentirao da se može mijenjati kad postoji volja za to.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 138

Avatar Gandhi
Gandhi
12:07 10.09.2010.

Maršal \"Bio je legenda\"

ST
stefj
19:38 09.09.2010.

09.09.2010. u 19:35h Pippo9 je napisao/la: Strategija se provodi i pozitivni pomaci su itekako vidljivi Ha, ha, Pippo, sigurno si pogriješio mjesto za ovaj post. Ovo si morao pisati na onom drugom...

PI
Pippo9
19:35 09.09.2010.

Strategija se provodi i pozitivni pomaci su itekako vidljivi