VODIČ O UVOĐENJU EURA

Novčanice i kovanice kuna zamijenite u eure kroz 2023. u bankama, Fini ili pošti

Vodič o uvođenju eura
Vodič o uvođenju eura
27.09.2022.
u 14:06
Uvođenje eura obuhvatit će i sektor financijskih nebankarskih usluga, koji čini 31,2 posto ukupnog financijskog sustava Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Pripreme za uvođenje eura kao službene valute u Hrvat skoj već su uvelike krenule, a brojni supermarketi, kafići i druga trgovačka društva još su tijekom ljeta započeli s dvojnim iskazivanjem cijena, u kunama i u eurima, a od 5. rujna 2022. to je postalo i obavezno.

Za dvojno iskazivanje cijena trebalo je provesti brojne informatičke i tehničke pripreme, no građani će time dobiti priliku da se postupno naviknu na iznose u novoj valuti. Dvojno iskazivanje trajat će do kraja sljedeće godine kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Osim u svakodnevnoj kupnji namirnica i pri plaćanju osnovnih usluga koje često koristimo uvođenje eura vrlo će nas brzo dotaknuti i u sektoru financijskih usluga, prilikom korištenja usluga društava za osiguranje, mirovinskih i investicijskih fondova, ako smo mali ulagatelj ili drugi sudionik tržišta kapitala ili, primjerice, korisnik leasinga.

7,53450 KN -> 1€

To je sve segment financijskih nebankarskih usluga koji, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s kraja ožujka, čini 31,2 posto ili 230,3 milijarde kuna ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske. I u njemu će biti provedene sve pripremne radnje kako bi početkom sljedeće godine svi bili spremni za euro koji postaje službena valuta i sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Kako će protjecati konverzija i hoće li sve biti korektno primijenjeno kod društava za osiguranje, mirovinskih i investicijskih fondova, Zagrebačke burze i središnjeg depozitorija vrijednosnih papira, leasing i faktoring društava, nadzirat će Hanfa.

Po jednoj transakciji moći će se zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna. Nakon 12 mjeseci, kune će biti moguće promijeniti u eure u HNB-u bez naknade. Za zamjenu novćanica bez naknade nema vremenskog ograničenja, a kovanice se moraju promijeniti kroz tri godine

Vodič o uvođenju eura

Većina konverzija segmentu financijskih nebankarskih usluga za klijente će se odvijati automatski te se od njih neće zahtijevati dostavljanje dodatnih podataka ili potpisivanje novih ili aneksiranje postojećih ugovora. Iznosi će se preračunavati automatski, prema službenom tečaju konverzije, te bi sve trebalo protjecati u najboljem redu. U slučaju bilo kakvih prijepora klijent ih treba pokušati riješiti direktno s društvom, a ako na taj način ne uspije razriješiti problem, o njemu može obavijestiti i Hanfu, na e-mail potrosaci@hanfa.hr.

Prva dva tjedna siječnja 2023. godine obje će valute biti ravnopravno sredstvo plaćanja, a ostatak će se vraćati u eurima. Kune koje se čuvaju na računima u bankama automatski će se bez naknade zamijeniti u euro s 1. siječnja 2023.

Službeni tečaj konverzije određen je još u srpnju, kada je Vijeće Europske unije donijelo Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije, a koji će iznositi 7,53450 kuna za jedan euro. Kada 1.1.2023. službena valuta postane euro, građani će imati godinu dana da svoje kunske novčanice i kovanice besplatno, bez naplate naknade zamijene za one eurske u svim komercijalnim bankama u Hrvatskoj, Fini i Hrvatskoj pošti.

Na dan uvođenja eura svi iznosi u kuni na depozitnim, štednim i transakcijskim računima kod poslovnih banaka konvertirat će se automatizmom u eure prema službenom fiksnom tečaju konverzije bez ikakvog troška za klijente banaka. Klijenti banaka neće trebati zatvarati postojeće kunske račune i otvarati račune u euru jer će postojeći računi u kuni na dan uvođenja eura postati računi u euru 

Nakon toga kune će se moći zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci. U području nebankarskih financijskih usluga pozitivni učinci očekuju se u vezi s manjom izloženosti tečajnom riziku, a mo- žemo očekivati i proširenje baze inozemnih investitora s obzirom na bolji kreditni rejting Hrvatske. Generalno gledano, uvođenje eura učinit će trgovanje, putovanje i poslovanje hrvatskih građana i poduzetnika jednostavnijim i bržim. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr