Projekt od 6,2 mil. kuna

Novac iz EU fondova za rekonstrukciju i obnovu HGK i Etnografskog muzeja

Gabrijela Žalac, Luka Burilović
Gabrijela Žalac, Luka Burilović
23.11.2016.
u 17:29
Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu“. Realizacijom projekta objedinit će se potencijal dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva kako bi se stvorila jedinstvena kulturna ponuda za sve građane i posjetitelje Grada Zagreba.

Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva. 

Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ukupna vrijednost projekta je 6,2 milijuna kuna, od čega će 4,8 milijuna kuna biti sufinancirano bespovratnim EU sredstvima u okviru natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Sredstva su dodijeljena Hrvatskoj gospodarskoj komori u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije.

Izrada dobre dokumentacije omogučit će Komori i partneru na ovom projektu Etnografskom muzeju Zagreb, da sudjeluju i u drugoj grupi aktivnosti natječaja kroz koju se dodjeljuju sredstva za provedbu projekata temeljenih na obnovi kulturne baštine.

 - Hrvatska je zemlja prirodnih i kulturnih bogatstava te je kao takva poznata u cijelom svijetu. Međutim, često su ta bogatstva zanemarena i ne iskorištava se njihov puni turistički i gospodarski potencijal. Ovakvi projekti potrebni su nam kako bi spriječili propadanje kulturne baštine i kroz njenu revitalizaciju omogućili jačanje turizma i poduzetništva te osigurali nova radna mjesta - izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Dodala je kako će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do Božića potpisati sve ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine te je za proljeće 2017. najavila novi naječaj za sve one koji nisu uspjeli pripremiti projekte za obnovu kulturne baštine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MM
mmkovac82
20:15 23.11.2016.

ovo je za svaku pohvalu, trebali bi i više koristiti eu fondove, a osim toga ovo bi mogla postati zagrebačka turistička atrakcija, ukratko odlično!

BI
biatch45
20:42 23.11.2016.

fala bogu da smo počeli koristiti novac iz EU fondova...kad smo već kod obnova trebalo bi i HNK malo obnoviti...ali u svakom slučaju ovo je dobar primjer kako iskoristiti bespovratna sredstva

MI
mihaeltrpcic
17:51 23.11.2016.

Tako je takve zgrade s odredenom povijesti moraju se odrzavat i izgledat svjetski a jos kad se to placa iz eu fondova onda je to zgoditak. Trebali bi tak sve respektabilne institucije malo ozivit