Novi pravilnik

Nova regulacija cijena goriva. Kada je na redu plin?

Foto: G. Jakuš/24 sata
Nova regulacija cijena goriva. Kada je na redu plin?
15.04.2010.
u 17:00
Nagađa se da će novim Pravilnikom biti smanjen maksimalni postotak promjene cijene goriva.
Pogledaj originalni članak

Izmijenjeni pravilnik kojim se svakog tjedna regulira promjena cijena goriva stupit će, kako doznajemo, na snagu već u ponedjeljak, nakon što u petak bude objavljen u Narodnim novinama. Pravilnik je izmijenjen nakon što je premijerka Jadranka Kosor prošlog tjedna, nezadovoljna uzastopnim poskupljenjima, zatražila od Ministra gospodarstva Đure Popijača da se pravilnik izmijeni. U Ministarstvu gospodarstva nisu nam htjeli otkriti u kojem je smjeru i na koji način pravilnik izmijenjen, nego su samo poručili da će biti službeno objavljen do kraja tjedna te da je korigiran na način na koji je to premijerka tražila.

Postotak poskupljenja

Prema sadašnjem pravilniku cijene naftnih derivata korigiraju se početkom svakog tjedna, a najviše tjedno dopušteno povećanje ili smanjenje cijena iznosi 3,5 posto. Korekcija cijena radi se prema kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu, a vezana je i uz tečaj dolara. Može se pretpostaviti dakle da će korekcije u pravilniku ići u smjeru smanjenja postotka maksimalnog povećanja i smanjenja cijena čime bi se smanjio udar na standrad građana.

Gledajući pak sa stajališta hrvatskog gospodarstva, ove korekcije izgledaju kao kozmetičke mjere kojima se u drugi plan stavlja poskupljenje za gospodarstvo daleko važnijeg energenta - plina. Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca plin je u posljednjih 15 mjeseci poskupio više od 70 posto, a hrvatska industrija plaća skuplji plin od Austrije, Mađarske, Slovenije i Italije.

A što je s plinom?

Zanimljiv je podatak da MOL koji upravlja politikom vođenja cijena plina prodaje hrvatski plin mađarskoj industriji po nižim cijenama nego ga plaćaju hrvatski gospodarstvenici. Iz vlastite proizvodnje pokriva se 94 posto potreba za plinom, a ta proizvodnja gotovo je pet puta jeftinija od nabavne cijene plina iz izvoza. Istodobno mi koji imamo svoj plin za kućanstva plaćamo istu cijenu plina kao i u Mađarskoj koja svoga plina nema. Hrvatska industrija plaća 0,42 eura dok Mađari plaćaju 0,24 eura po prostornom metru plina pa se postavlja pitanje kada i kako Vlada planira regulirati pitanje plina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AK
akil
21:30 15.04.2010.

Sada kad su digli cijene u oblake,sada treba polako natrag jer država bih puno gubila.Sve ista banda!

EU
EUfan
22:37 15.04.2010.

Glupi Hrvati! Prodali INU i sad bi još da im Madžari daju plin badava.