komentar ek

Nema konačne odluke, ali LNG na Krku ključni je projekt Unije

Foto: Gorna Kovačić/PIXSELL
Nema konačne odluke, ali LNG na Krku ključni je projekt Unije
25.07.2014.
u 16:30
Do 2020. na raspolaganju svim zemljama EU stoji oko 6 milijardi eura
Pogledaj originalni članak

Nikakva konačna odluka o financiranju LNG terminala na Krku nije donesena, no taj projekt jest među 248 ključnih projekata energetske infrastrukture u EU i može biti prijavljen za financiranje na natječaju koji je upravo otvoren za prijave i traje do 19. kolovoza.

Odgovorili su nam to izvori iz Europske komisije na našu molbu da komentiraju najave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka o tome kako će LNG terminal na Krku kao jedan od prioriteta Europske unije biti sagrađen europskim novcem najkasnije do 2019. godine.

Prvi natječaj

Ovo je prvi takav natječaj, odnosno “poziv na podnošenje prijava”, na kojem se odabiru projekti energetske infrastrukture koji će biti financirani iz fonda CEF, u kojemu do 2020. na raspolaganju svim zemljama EU stoji oko 6 milijardi eura.

– Konačna odluka o tome koji projekti dobivaju financiranje iz CEF-a bit će donesena krajem ove ili početkom sljedeće godine – rekao je za Večernji list jedan izvor iz Europske komisije upoznat s fondom CEF i natječajem koji je u tijeku.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak proteklih je dana rekao kako je izgradnja LNG terminala na Krku “jedan od prioriteta Europske komisije”.

Lista prioriteta na koju se ministar Ivan Vrdoljak referira usvojena je u Europskoj komisiji u listopadu 2013. i na njoj je nabrojeno 248 projekata energetske infrastrukture diljem EU. Svi ti projekti mogu biti prijavljeni na natječaje poput ovog, prvog takve vrste koji je upravo u tijeku, no za prijavu je potrebno imati prethodne studije i analizu troškova i koristi. Ta analiza, kažu u EK, treba razmatrati i šire europske učinke, a ne samo nacionalne učinke.

Samo projekti važni za EU

Na natječaju će za financiranje europskim novcem biti odabrani samo oni projekti za koje Komisija procijeni da trebaju podršku, odnosno da su važni za Europsku uniju, a da ne mogu dobiti financiranje na redovnom tržištu.

Ako na tržištu postoji interes investitora, EU ne financira projekt, no ako EU zaključi da je projektu potrebna podrška iz fonda CEF, onda se iz tog fonda ne financira čitava investicija nego samo dio u nadi da će se poslije uključiti i investitori s redovnog tržišta.

Na popisu 248 ključnih europskih projekata energetske infrastrukture nalazi se i LNG terminal koji bi se gradio u susjednoj Italiji, negdje u blizini Trsta i granice sa Slovenijom, no taj projekt još nema ni točnu lokaciju. Slovenija je, naime, pri sastavljanju ove europske liste lobirala u Bruxellesu da se ne spominje lokacija Aquilinia jer se Slovenci zbog ekoloških razloga protive gradnji LNG terminala na tom mjestu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VO
Vojnica
16:42 25.07.2014.

Dan zalosti u Srbiji i Putinstanu. To je KGB-diktatorovom Juznom toku smrtni udarac. A Hrvatskoj je taj LNG terminal posao stoljeca

NV
novo vriijeme
20:35 25.07.2014.

Mislim da se mi više guramo nego što nekome trebamo, kada je EU nešto ključni projekt novci i bageri kopaju od danas. Dosta tih zamajavanja naroda i nađite investitire i ulagače za normalnu proizvodnju kao i svaka druga zemlje koja drži do sebe. A teminal ako bude dobro bude. Ovu bolesno ambicioznu Pusić koja želi biti glavni tajnik UN pa bi da se umili i kredite digla za taj terminal a mi ga otplaćivali treba nekako ohladiti.

DU
Deleted user
16:41 25.07.2014.

Čekajući na te projekte Hrvatska će bankrotirati.