Foto: Photo by Olu Eletu on Unsplash Nastavak blagog rasta BDP-a u EU, u Hrvatskoj se rast ubrzao

Nastavak blagog rasta BDP-a u EU, u Hrvatskoj se rast ubrzao

07. 09. 2018. u 14:13 3
Prema Eurostatu raspoloživim podacima, Malta je ostvarila najizrazitiji gospodarski rast i na godišnjoj razini, za 5,7 posto, a u stopu ju prati Poljska, s 5-postotnim rastom

Gospodarstvo Europske unije i eurozone u drugom je tromjesečju nastavilo rasti nepromijenjenim tempom na tromjesečnoj razini, a u Hrvatskoj su gospodarske aktivnosti ubrzale, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

'zaposli se u hrvatskoj' Što donose mjere aktivne politike zapošljavanja? Pavić predstavio program poslodavcima

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 28-članom EU i 19-članoj eurozoni u drugom je ovogodišnjem tromjesečju uvećan za 0,4 posto, kao i u prethodna tri mjeseca, čime je potvrđena procjena Eurostata objavljena sredinom kolovoza.

U Hrvatskoj su gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu 2018. porasle za 1,1 posto na tromjesečnoj razini, nakon 0,8-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Identičnu je stopu rasta u razdoblju od travnja do lipnja bilježila i Slovačka.

Najizrazitiji je rast u drugom kvartalu na tromjesečnoj razini među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu zabilježen na Malti, za 1,9 posto, te u Estoniji i Rumunjskoj, za 1,4 posto.

Prirodna kretanja stanovništva Hrvatska i Mediteran imaju najniži natalitet

Najslabije su na tromjesečnoj razini porasle aktivnosti u gospodarstvima Danske, Grčke, Francuske i Italije, po stopama od po 0,2 posto.

Rast na godišnjoj razini u EU posustao, u Hrvatskoj ubrzao 

Na godišnjoj je razini rast gospodarskih aktivnosti u EU i eurozoni u drugom ovogodišnjem tromjesečju usporio na 2,1 posto, čime je dosadašnja Eurostatova procjena za oba područja snižena za 0,1 postotni bod.

U prva tri ovogodišnja mjeseca gospodarstvo EU-a poraslo je za 2,3 posto a ono eurozone za 2,4 posto, pokazale su najnovije procjene Eurostata. Pritom je također za 0,1 postotni bod snižena ranija procjena. 

U Hrvatskoj je BDP u drugom tromjesečju 2018. godine porastao za 2,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U prvom tromjesečju rast BDP-a iznosio je 2,6 posto.

Eurostat Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti

Prema Eurostatu raspoloživim podacima, Malta je ostvarila najizrazitiji gospodarski rast i na godišnjoj razini, za 5,7 posto, a u stopu ju prati Poljska, s 5-postotnim rastom. Slijede Mađarska, sa 4,6 posto, Latvija, sa 4,4 posto, te Slovenija i Rumunjska, s rastom od 4,3 i 4,2 posto. 

Daleko najslabije su na godišnjoj razini porasle aktivnosti u Danskoj, za 0,6 posto. Slijede Italija, s 1,2 posto, Velika Britanija, s 1,3 posto i Belgija s 1,4 posto.

>> Pogledajte video i saznajte - Koliko vrijede vozačke dozvole?

Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:44 7. rujna 2018.

    Taj rast nije dostatan ni za placanje kamata ....zanimljivo je sto god se vise hrvata iseli iz dtzave ...bdp brze raste ..

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".