Novi izvori krize

Naš javni dug na 100% BDP-a, samo 6 država EU ispod 60%

Foto: ilustracija
Naš javni dug na 100% BDP-a, samo 6 država EU ispod 60%
09.10.2015.
u 06:30
Hrvatska je na 17. mjestu, Austrija prednjači po jamstvima, Njemačka po dugu javnih poduzeća, a mi smo oko sredine
Pogledaj originalni članak

Njemačka ima najzaduženija javna poduzeća u EU i njihov dug je 1,2 puta veći od njemačkog BDP-a. Najviše državnih jamstava daje Austrija (35% BDP-a, prema hrvatskih 7%). Od tranzicijskih država samo se Slovenija izdvojila po znatnim financijskim obvezama slovenskih javnih poduzeća (više od 90 posto BDP-a), dok je dug hrvatskih javnih poduzeća oko 18 posto BDP-a.

Institut za javne financije analizirao je izravni i potencijalni javni dug država članica EU i prema njima hrvatski javni dug dostigao je 100 posto BDP-a nakon što se dugu opće države pridruže potencijalne obveze koje uključuju jamstva, obveze povezane s projektima javno-privatnog partnerstva i obveze javnih poduzeća koja su pod kontrolom države. Hrvatska je po tom kriteriju ispodprosječno zadužena članica, na 17. mjestu.

Po tim pokazateljima su najzaduženije europske države Irska, Njemačka, Portugal, Grčka, Slovenija, Nizozemska i Italija, i njihov dug tri do četiri puta premašuje visinu duga utvrđenu prema kriterijima iz Maastrichta. Samo nekoliko država – Slovačka, Rumunjska, Litva, Luksemburg, Bugarska i Estonija – ima dug ispod 60 posto BDP-a, a Anto Bajo i Marko Primorac ističu da je otkrivanje potencijalnih obaveza hrabar potez Komisije jer podaci Eurostata otkrivaju drukčiju sliku izloženosti država fiskalnim rizicima koja bi mogla dovesti do preispitivanja rejtinga pojedinih država.

>> Hrana je skuplja 30%, režije 66%. Prije 10 godina dizali smo kredite za koje danas plaćamo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

TO
tolitol
10:27 09.10.2015.

Hrvatska ispodprosječno zadužena država članica??? A koji smo Ljubice po rastu BDP-a? Koji smo po kreditnom rejtingu? Koji smo po stopi rasta javnog duga? Iz čega ćemo Ljubice dakle servisirati naš dug ako nema rasta? Kako ćemo financirati otplatu kada se kamate vrate na normalne razine na svjetskom tržištu novca? Ništa od toga ti nisi navela! Kakva je to nama utjeha da je u Nizozemskoj viši javni dug kad im gospodarstvo raste jače nego u pet puta siromašnijoj Hrvatskoj, a plaćaju isto tako pet puta nižu kamatu na dug od nas? Ako je i predizborni članak, previše je.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
08:56 11.10.2015.

HR po ekonomskim slobodama na 70 mjestu u svijetu... SLO npr. 105. u društvu sa serbijom i Sijera Leone, gdje su ju je pretekle i MAK - 72-ga, BIH 80-ta piše slo Delo ...

Avatar nekakav
nekakav
17:40 12.10.2015.

hrvatski gospodarski rast je predmet sprdnje u uniji. nitko ga nije vidio, vele. bdp nam je 13% niži nego 2011.-e. o čemu pričamo? danas proizvodimo 20% manje nego 2011. godine. i sad najednom imamo rast u svim sektorima! pazite, 0,5-1,0%! sve je to na razini statističke pogreške. rast od 4% već nije greška. ova lvada mora otići čim prije, tu nema zbora. tko će doći, nije bitno. gori i nesposobniji stvarno ne mogu biti. premijer treba biti osoba koja ima iskustva u vođenju poduzeća, tima. ovaj milanović to nema. svi njegovi uspjesi, u politčkoj karijeri, druge ni nema, su rezultat rada iza leđa, uklanjanja ljudi, stvaranje straha, i potrebe da se baš njega za sve pita. zbog kukuriku koalcije država je 4 godine paralizirana u donošenju odluka na svim razinama. recite mi, dal ste pod sanaderom tolko pazili što i o kome pričate na poslu? dal danas tako slobodno velite da neće na izborima glasati za npr. hdz? tj. da nećete za sdp? hehe, stvari su ozbiljne, a samo ih guske nisu shvatile. kad se kamate vrate na normalne razine, mi nećemo imati za vraćati kredite koje su političke elite (ne, to nije hdz, nije sdp, to su svi oni, političari) uzimale zbog zezancije. narod to treba svojim radom vratiti. i usput će država prodati nešto imaovine. zamislite, nakon 25 godina od izlaska iz juge, mi i dalje imamo nešto za prodati. sad to više nisu poduzeća, nego šume, polja, otoci, tereni. uskoro će političarima ostati samo ljudi, koje su već napola prodali strancima i korporacijama. a onda, trebaju li nam i dalje oni, političari, uopće? mislim da ne.