Reakcija burze

Dionica Imunološkog rasla za čak 28 posto

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Dionica Imunološkog rasla za čak 28 posto
08.04.2015.
u 08:45
Kraj trgovanja dionica Imunološkog zavoda je dočekala na razini od 85 kune, 19 kuna više nego dan ranije
Pogledaj originalni članak

Najava da bi Visia Croatia možda već ovaj tjedan od države dobila zeleno svjetlo za preuzimanje Imunološkog zavoda odrazila se i na burzu. Prvog trgovinskog dana nakon uskrsne stanke cijena dionici porasla je oko 28 posto, a oprez ulagačima signalizirala je i burza stavivši dionicu u segment promatranja.

Kraj trgovanja dionica je dočekala na razini od 85 kuna, 19 kuna više nego dan prije. Dionica je u posljednjih godinu dana bila u rasponu od pedeset do stotinjak kuna, a najvišu vrijednost dosegla je 18. ožujka premašivši 113 kuna. Unatoč cjenovnim skokovima, pritom se trgovalo s tek nekoliko desetaka ili, u najboljem slučaju stotina, dionica. I u posljednjih mjesec dana dionica je bila u rasponu od 65 do 105 kuna, a u tek tri navrata zabilježen je promet iznad 100.000 kuna.

Višegodišnja nebriga države za Imunološki zavod dovela je do gubitka proizvodnih dozvola i kraha tvrtke. Privatizacijom je Imunološki trebao dobiti jakog partnera i injekciju kapitala, no zainteresirane farmaceutske kompanije Pharmas, JGL i Bilthoven Biologicals su odustale, navodno zbog nerealnih uvjeta natječaja. Jedina u igri ostala je Visia Croatica, komanditno društvo bez kapitala.

>> Visia Croatica preuzima Imunološki zavod

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.