Istraživanje

Najtraženiji konobari, kuhari i programeri

Foto: Arhivska fotografija
Najtraženiji konobari, kuhari i programeri
06.09.2011.
u 17:30
Najveća je ponuda zanimanja u kategoriji prodaje, koja čini 24,7 posto ukupnog broja objavljenih oglasa, zatim u turizmu i ugostiteljstvu (17 posto) – kaže Martina Lovrić
Pogledaj originalni članak

Najtraženija zanimanja u prvih osam mjeseci ove godine bila su konobar, kuhar, programer, prodavač i agent u prodajnom centru. Rezultat je to istraživanja koje su proveli Učilište Algebra, Moj posao, HUP i HGK.

Martina Lovrić, voditeljica komunikacija portala Moj posao, kaže da su od početka godine objavili više od 8700 oglasa.
– Najveća je ponuda zanimanja u kategoriji prodaje, koja čini 24,7 posto od ukupnog broja objavljenih oglasa, zatim u turizmu i ugostiteljstvu  (17 posto), potom u financijama i računovodstvu (8,2 posto), IT-u (8 posto) i administraciji 4,7 posto oglasa – kaže Lovrić.

Mislav Balković, predsjednik Sektorskog vijeća za elektrotehniku i računarstvo, kaže da je analiza pokazala da se unutar ICT-sektora traže sve složenija znanja te formalno viši stupanj naobrazbe.
– U tom se kontekstu cjeloživotno obrazovanje nameće kao jedino pravo rješenje, posebno za osobe koje se već nalaze na tržištu rada, a uvođenjem Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i mogućnošću priznavanja prethodno stečenog znanja ono će dobiti još veći poticaj – navodi Balković.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TH
than
13:34 07.09.2011.

Trazi se jedno veliko nista. Konobar i kuhar preko sezone. Programer - tu se vrte uvijek isti oglasi istih oglasivaca, a i programera mozes \'naruciti\' i iz Tanzanije da ti nesto napravi. Tu jako malo igra lokacija, daleko vise cijena i znanje.

UK
Ugo Kajvez
17:36 09.09.2011.

Ostvaruje se plan EU-a, hrvati u svojoj domovini će služiti ostalim \"europljanima\" kao sluge .................