KOLIKO SMO TROŠILI?

Najskuplji darovi oko 1000 kuna

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Ilustracija
01.01.2020.
u 00:30
U blagdanskoj kupnji rijetki su se razbacivali novcem
Pogledaj originalni članak

Trećina, ujedno i većina, naših građana na božićno je darivanje potrošila više od 1000 kuna. Ispitanici se nisu razbacivali novcem nego, kako se većina izjasnila u anketi portala MojPosao provedenoj među šestotinjak ispitanika, ili imaju brojnu obitelj ili su okruženi s puno dobrih i dragih ljudi. Kako god, za protekle je blagdane 71 posto ispitanih posegnulo u novčanik da bi nekim poklonom obradovalo najbliže. Preostalih 29 posto nije sudjelovalo u potrošačkoj groznici i na božićno darivanje nije potrošilo ni kune. Većina iz vrlo prozaičnog razloga – nisu zaposleni i nemaju nikakva primanja. Poneki, međutim, nisu kupovali uoči Božića iz čistog principa. Smatraju, naime, da se pravi pokloni ne nalaze na policama trgovina.

New York pod bor

Svaki peti ispitanik, pak, trošio je skromno i kupovao sitnice te na božićne darove ukupno potrošio maksimalnih 200 kuna. Otprilike toliko anketiranih izdvojilo je za blagdansko darivanje između 500 i tisuću kuna, a 28 posto pod bor je za djecu i najbliže članove obitelji stavilo darove u vrijednosti do 500 kuna.

Inače, u većini blagdanskih poklona tradicionalno se nalaze igračke, kozmetika, obuća i odjeća, tehnika, knjige i delikatesni prehrambeni proizvodi, a, kako kažu u domaćim putničkim agencijama, poneko odluči darovati i – putovanje. Pod borom su neki tako, recimo, našli i aviokarte za New York.

Po običaju, u mjesecu velikog kršćanskog blagdana i ispraćaja stare godine teško je odoljeti šarenilu izloga i često se troši i više nego što se ima. Na vrhuncu potrošačke groznice, posljednjih nekoliko dana uoči Božića, naši građani dnevno potroše gotovo milijardu kuna. U cjelini, prema procjeni Hrvatske gospodarske komore s kraja studenog, blagdanska će potrošnja do kraja prosinca dosegnuti 15,3 milijarde kuna i premašiti lanjsku za čak pola milijarde.

Standard raste

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić ocijenila je da je to posljedica Vladinih mjera, rasta zaposlenosti, ali, isto tako, još jedne rekordne turističke sezone u nizu.

Na predstavljanju analize o blagdanskoj potrošnji T. Ravlić podsjetila je i na to da je još početkom prosinca pola milijuna građana dobilo 13. plaću.

– Blagdanska potrošnja definitivno nam pokazuje da standard građana, unatoč svim problemima, raste – kazala je Ravlić.

hitovi godine
Foto: Screenshoot
lijes
Foto: Screenshot
Odrezak
Foto: Screenshot
bager
Foto: Screenshot
napao susjeda
Foto: Screenshot
prevara
Foto: Vkontakte
Tatjana Kuvšinikova
Foto: Screenshot
mladenci
Foto: Northamptonshire Police
kradljivac
Foto: Screenshot
smeće
Foto: Wochit
Mama uhvatila kćer kako jede rođendansku tortu
Foto: Screenshot
spavaju na travi
Foto: Screenshot
morski pas
Foto: Facebook/Gajnice jučer danas sutra
Foto: Google
Jezero gdje je pronađeno vozilo preko Googleovih karti
Foto: Screenshot
dječak
Foto: Facebook
mladenci
Foto: Facebook
mladenci
Foto: Screenshot
Ruskinja

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.