Sirija

Na naftna polja koja je napustila Ina uskoro će doći Rusi ili Kinezi

Foto: '-'
'A handout picture released by Local coordination Committees in Syria (LCC Syria) on February 22, 2012 shows fire on the roof of a building in the Baba Amr neighborhoud of the flashpoint city of Homs,
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'17.05.2011., Zagreb - Konferencija za medije povodom otvaranja Hotela Rebro, prvog bolnickog hotela u Hrvatskoj odrzana je u Hotelu Rebro. Investitor, Davor Stern Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'GIANLUIGI GUERCIA'
'A Syrian woman runs under the snow after buying bread from a bakery in Qusayr, 15 kms (nine miles) from Homs, on March 1, 2012. Syrian rebels were still holding out more than 24 hours into a ground a
02.03.2012.
u 22:00
Predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern ne skriva ljutnju zbog ishitrenog poteza, odnosno napuštanja naftnih polja u Siriji, koja su bila najvrednije što je Ina imala.
Pogledaj originalni članak

Svaka pobjeda sirijskog diktatora Assada udaljava Inu od mogućnosti da u razumnom roku vrati pod svoje upravljanje nalazišta nafte i plina u Siriji. Assad slama otpor u žarištu pokreta otpora, Homsu, te se čini da bi mogao ostati dulje na vlasti nego što to očekuju neki europski političari, a s druge strane, Sirija nije prihvatila Inino pravno obrazloženje prekida suradnje nakon odluke hrvatske Vlade o uvođenju sankcija Siriji. Ina se, naime, pozvala na višu silu.

Duga pravna bitka

Iz krugova bliskih NO-u Ine doznali smo da višu silu kao obrazloženje moraju prihvatiti obje strane, a ako jedna to odbije, onda ima pravo raskinuti ugovor. Ukratko, Inu u slučaju Assadova ostanka u najmanju ruku čeka vrlo duga i vrlo neizvjesna pravna bitka za 20 milijardi dolara vrijedna nalazišta.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern nije skrivao ljutnju zbog informacija koje je u jednim novinama plasirala mađarska strana, a prema kojima je pripremao prodaju sirijskih naftnih polja Rusima.

– Uvijek sam bio za akvizicije, a ne za prodaju – rekao je Štern te objasnio kako je on predlagao pravno puno oprezniji i složeniji izlazak Ine iz Sirije nego onaj koji se pozvao na višu silu kao pravnu osnovu za nepoštovanje ugovornih obveza. Štern je podsjetio da je upravo MOL u trenutku kad je Ina bila u najvećim problemima ponudio samo 200 milijuna dolara za polovicu Inina udjela u sirijskim poljima vrijednim, ponovimo, 20 milijardi dolara.

– Polja u Siriji svakako su najvrednija imovina koju je Ina ikad imala i koju će ikada imati u inozemstvu te je izlazak iz Sirije zbog sankcija koje su se morale dogoditi trebalo pripremiti puno pažljivije – objasnio je Štern. Nije želio reći znači li to da je predlagao mogućnost da Ina na upravljanju poljima u Siriji možda ostavi neku rusku ili kinesku kompaniju.

Za sirijsku stranu hrvatska naftna kompanija Ina već je stvar prošlosti, kazao je za Večernji list predsjednik saveza privredne komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed al-Kshto te istaknuo da je Sirija pri samom kraju pregovora s kineskom naftnom kompanijom CNPC i ruskom naftnom kompanijom Tatneft koje bi trebale nastaviti rad gdje je stala Ina prije nego što je napustila zemlju.

Ucjene neprihvatljive

– Samo su otišli, a Sirija ne može prihvatiti nikakve ucjene. Na žalost, Ina je ovaj put odigrala na jako krivu kartu vjerujući da će pasti režim Bashara al-Assada. Nakon što su naše vojne snage uništile zadnje uporište pobunjenika u Homsu, cijeli se svijet uvjerio da predsjednik Assad ostaje na vlasti – objasnio je Al-Kshto naglasivši da Sirijci nikada više neće pružiti ruku onima koji su im okrenuli leđa, i to u trenucima kada im je najteže, a, na žalost, i Ina je među njima.

Na naš upit znači li to da se Ina više nikada neće vratiti u Siriju, odgovorio je:

– Sve sam vam rekao pa sami procijenite!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 275

DU
Dugopamti
11:29 05.03.2012.

Dakle Rusi i Kinezi se brinu za svoj profit a za drugo ih nije briga. To je racionalno svojstvo svake velike sile makar to ne mora biti i humano.

BA
bamby
12:12 05.03.2012.

...odgovorne odmah u bajbuk,pa makar to bio i premijer

WO
wolf1
15:34 05.03.2012.

05.02.2012.. upravo info da Rusija , tj. Gazprom preuzima nalazista od Ine u Siriji... i kako sam vec komentirao ovdje , ona izvedenica od prezimena Ministrice Mvpei dobila je punu smisao rijeci.. \"Pusionicari \" , i ona ..i Vlada !