vrijedna investicija

Mrak Taritaš štedi na računima obnovom zgrada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mrak Taritaš štedi na računima obnovom zgrada
01.11.2013.
u 14:45
Direktiva Europske unije nas obvezuje da od 1. siječnja 2014. svake godine moramo obnoviti barem tri posto ukupne površine grijanih i hlađenih zgrada u vlasništvu i korištenju javne uprave.
Pogledaj originalni članak

Do konca 2015. godine u obnovu dvjestotinjak zgrada javne uprave država će uložiti 165,5 milijuna kuna a ukupna vrijednost investicija procijenjena je na 400 milijuna kuna. Nakon što je projekt “fasadizacije” neslavno propao, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš predstavila je program energetske obnove zgrada javnog sektora za 2014. i 2015. godinu koji se čini suvisao i provediv.

Direktiva Europske unije nas obvezuje da od 1. siječnja 2014. svake godine moramo obnoviti barem tri posto ukupne površine grijanih i hlađenih zgrada u vlasništvu i korištenju javne uprave. Stoga je Vlada u četvrtak donijela odluku da u iduće dvije godine obnovimo oko 420 tisuća kvadrata javnih zgrada što bi trebalo rezultirati velikom smanjenju potrošnje energije i posljedično znatnom uštedom javnog novca.

Javni natječaj

Uz Ministarstvo graditeljstva glavni nositelj programa bit će APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama).

– Institucije javne uprave svoje će zgrade prijavljivati APN-u koji će voditi tehnički dio programa, ocjenjivati koje zgrade mogu a koje ne mogu ući u program, nakon čega će se izraditi projektni zadaci i provoditi javni natječaji za energetsku obnovu zgrada. Već sada imamo oko 100 zgrada koje su pregledane i koje su spremne za javni natječaj – tvrdi ministrica Anka Mrak Taritaš. Novac za financiranje i sufinaciranje programa osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za 2014. i 2015. osigurao 5,5 milijuna kuna za izradu energetskih pregleda i certificiranje (100 posto troškova), te još 160 milijuna kuna za samu obnovu zgrada (40 posto troškova).

– Deset posto novca osigurat će tvrtke koje pobijede na javnim natječajima a preostalih 50 posto osigurat će se iz kreditne linije – rekla je Mrak Taritaš i dodala da je ovaj dvogodišnji program temelj programa energetske obnove svih zgrada javne uprave do 2020. godine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ĆA
ćaćaća
16:39 01.11.2013.

kad država ulaže velike novce u nekakve projekte onda se kod prognostičara uglavnom očekuje gusta maglica iza koje se dobro skriva kamo završava lovica..