Luka Burilović

Možemo doći do poslova od 675 milijuna dolara

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Možemo doći do poslova od 675 milijuna dolara
23.05.2016.
u 00:05
3 pitanja za predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića
Pogledaj originalni članak

Izgleda da je posjet Iranu bio među uspješnijima. Naši gospodarstvenici vratili su se s nizom dogovorenih poslova?

Posao vrijedan više od 100 milijuna dolara koji je dogovorio Gredelj dovoljno ilustrira uspjeh odlaska gospodarske delegacije HGK u Teheran. Uvjeren sam da ćemo ubrzo razgovarati o novim poslovima. Vodeći hrvatski i regionalni dobavljač CoreBanking rješenja i usluga tvrtka Banksoft i vodeći iranski dobavljač rješenja za document management (MiiroFiler) IranRayaneh dogovorili su širenje poslovne suradnje i teritorijalne pokrivenosti na Bliskom istoku. Ozbiljne razgovore vodili su i AD Plastik, Ivanićplast, Ina, Đuro Đaković, Končar... Ako iskoristimo priliku i uključimo se u velike infrastrukturne projekte koji se planiraju u Iranu, nije nerealno, što ovi dogovori Gredelja potvrđuju, da RH sudjeluje s 1% u njihovu ukupnom uvozu. U tom bi slučaju naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara.

Koja područja imaju najviše šanse za ulaganje u Iranu?

Područja suradnje su brojna, od ulaganja u ceste, željeznice, energetski sektor itd. Iransko tržište prilika je i za male tvrtke. Primjerice, Ivanićplast dogovara posao od 200 do 300 tisuća eura, što je za malu tvrtku vrlo značajan posao. Iranska država očekuje partnere koji su spremni investirati u zajedničke projekte. Ključno je da Hrvatska pronađe modalitete financiranja velikih izvoznih projekata i da HBOR bolje prati izvoznike.

Što je bitno za unapređenje suradnje u Iranu, ali i drugim tržištima koja imaju potencijal?

Iran je golem potencijal. Nakon sankcija željni su svih vrsta robe i usluga i to moramo iskoristiti. Zato je iznimno važna i udružena institucionalna potpora. Ministarstva, HBOR i HGK moraju djelovati udruženo. Zajednički možemo puno efikasnije pomagati hrvatskim poduzetnicima. Gospodarska diplomacija mora zaživjeti u pravom smislu.

>> Iransko tržište je 'žedno' svih vrsta roba i usluga: TŽV Gredelj dogovorio posao, Ina čeka bolji ugovor

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

K2
kritičar_2
23:30 23.05.2016.

Luka moj,brzo upiši tečaj engleskog u B. Luci.