HT- ZLATNA DIONICA 2008. GODINE

Motušić: Ulagači ne žele političke odluke preko noći

Foto: Saša Zinaja
Motušić: Ulagači ne žele političke odluke preko noći
21.09.2009.
u 12:22
Na dodjeli nagrada za Zlatnu dionicu i Zlatni udio u 2008. godini predsjednik uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić ocijenio je kako ulagači ne žele odluke kojima se preko noći ukidaju mirovinski fondovi ili mijenjaju porezni sustavi.
Pogledaj originalni članak

Na temelju postignutih rezultata na burzi te glasova stručnog žirija u konkurenciji 70 dionica domaćih kompanija Hrvatske telekomunikacije primile su nagradu za Zlatnu dionicu 2008. godine iz ruku premijerke Jadranke Kosor koja je nazočila svečanosti.

Kosor je izrazila zadovoljstvo nastavkom posla oko pregovora i okončanje posla oko pristupa u Europsku uniju, jer smo dugo stajali na mjestu, a  to će se sigurno odraziti na tržište kapitala i gospodarska kretanja, optimistična je bila premijerka.

Korekcija domaćeg tržišta kapitala nije nikakav izgred, nego posljedica globalne krize, a Vlada stvari može popraviti što pokazuje dogovor sa Slovenijom o deblokadi pregovora, kada se prosječni redoviti promet na Zagrebačkoj burzi od 30 milijuna kuna udvostručio, a broj transakcija utrostručio. Indeks Crobexa povećao se za sedam posto, iznijela je predsjednica Vlade.

Procijenila je kako nas do kraja godine očekuje pad BDP-a od pet posto, njegov blagi rast od 0,5 posto u 2010. te stabilan rast inflacije od tri posto.

Nije zaobišla niti uvođenje harača podsjećajući da će njegovo trajanje ovisiti o brzini izlaska Hrvatske iz krize.

Roberto Motušić, predsjednik uprave Zagrebačke burze, iznio je osvrt na stanje na domaćoj burzi pod udarom krize i stalnim padom Crobexa. 

Investitori koji se pojavljuju na našem tržištu kapitala ne žele odluke koje se donose preko noći, poput ukidanja mirovinskih fondova ili promjena porezne politike. Sama dodjela Zlatne dionice je obveza i tim kompanijama da se ponašaju kao dioničarska društva. Imamo primjera gdje su tvrtke nositelji te nagrade i nisu se ponašale u skladu s time, upozorio je Motušić želeći više optimizma na tržištu, te dogodine znatno veću konkurenciju za nagradu nego u 2008., gledajući na sadašnju krizu koja je ostavila traga.  
 
Kao i prijašnjih godina posebne nagrade uručene su dioničkom društvu s najvećim porastom cijene što je u 2008. godini ostvarila tvrtka Lucidus. Posebna nagrada za najlikvidniju dionicu dodijeljena je Atlantskoj plovidbi. Najbolje društvo za upravljanje fondovima je ZB Invest. 
 
HT je nagrađen za industrijsku dionicu 2008. godine u sektoru pomorstva, prometa, veza i građevinarstva, Podravka je najbolja industrijska dionica u sektoru hrane i lijekova, dok je Adris grupa dobila nagradu za industrijsku dionicu u ostalim sektorima. Najbolja financijska dionica lani bila je ona Zagrebačke banke, dok je turistička dionica u 2008. godini proglašena ona HUP Zagreba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.