MMF: Nužne su reforme u bankarskom sektoru

Foto: AFP
MMF: Nužne su reforme u bankarskom sektoru
20.01.2010.
u 18:08
Čelnik MMF-a Strauss-Kahn istaknuo je da svjetski čelnici ne smiju odustati od reformi financijskog sektora čiji je cilj spriječiti ponavljanje kreditne krize koja je poharala gospodarstva diljem svijeta.
Pogledaj originalni članak

"Trebaju nam reforme i politička volja", istaknuo je Dominique Strauss-Kahn, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda sudionicima okupljenim na Azijskom financijskom forumu u Hong Kongu.

Poručio je da svjetski čelnici ne smiju odustati od reformi financijskog sektora, a kako bi se spriječilo ponavljanje kreditne krize koja je poharala gospodarstva diljem svijeta.

- Potrebno je i provesti ključne promjene, uključujući poboljšanje regulacije i nadzora bankovnog sektora. Puno toga još treba učiniti. Brine me da bi se kroz pola godine do godine dana poslovanje kompanija moglo vratiti u normalu, te da bi se zato pouke izvučene iz zadnje financijske krize mogle brzo zaboraviti - dodao je.

Strauss-Kahn ponovno je isključio mogućnost recesije s dvostrukim dnom u globalnom gospodarstvu, no istaknuo je da je oporavak spor i neujednačen, ali da Azija predvodi s bržim rastom u usporedbi s ostatkom svijeta.

Smatra da i nema razloga za preveliku bojazan od pojave mjehura na tržištu imovine u Kini i u široj regiji, a što predstavlja sve veći razlog za zabrinutost s obzirom na oštar rast cijena nekretnina na regionalnom tržištu.

Azijskoj je regiji poručio kako bi bilo potrebno potaknuti domaću potražnju kako bi se smanjila ovisnost o stranim potrošačima, ponajprije onima iz krizom teško pogođenog SAD-a.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UK
Ugo Kajvez
19:36 20.01.2010.

Reformirajte si vi svoj fed i sl. (svijetska banka) smeća koja prouzrukole ovu krizu ... . Neštampajte novac bez pokrića i maknite lažno zlato iz fort knoxa i bank of england-a ...