Badel 1862

Meteor grupa novi je vlasnik Badela, obećava rast, Slovaci se s tim ne mire

Foto: Marko Prpić/PXSELL
Meteor grupa novi je vlasnik Badela, obećava rast, Slovaci se s tim ne mire
24.02.2017.
u 11:34
Nakon četiri godine završena predstečajna nagodba Badela 1862, prvo će se ulagati u obnovu pogona na Žitnjaku, jačat će se marketing, tržište...
Pogledaj originalni članak

Nakon gotovo četiri godine od otvaranja predstečajne nagodbe Badela 1862, zbog koje je proces odmah nakon tri mjeseca zaustavljen sve do lani te su otvarani i poništavani natječaji, u četvrtak je većinom glasova predstečajna izglasana, a novi je vlasnik Badela Meteor grupa iz Đakova, iza koje je Ante Raspudić. Na jučerašnjem ročištu čak je 81,23 posto vjerovnika glasalo za plan restrukturiranja Badela i Meteora.

Most se protivio

Potraživanja iznose 618,6 milijuna kuna. Financijske institucije s čak 99 posto glasova prihvatile su plan restrukturiranja, ostali vjerovnici s 92 posto glasova, a država 44,3 posto. Od državnih institucija protiv plana navodno je glasao Fond za zaštitu okoliša, koji je u resoru Mosta, a čiji je bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić bio protiv Meteorove ponude spreman poništiti natječaj na kojem je Meteor već proglašen kao bolji ponuđač. No, omeli su ga novi izbori, a njegovi nasljednici ministri Martina Dalić i Goran Marić natječaj su nastavili, odnosno uime države prihvatili Meteorovu ponudu.

Darko Knez iz Meteor grupe u izjavi za novinare izrazio je zadovoljstvo što su nakon radnika, sindikata, poslovnih partnera i uprave i vjerovnici prepoznali njihov plan restrukturiranja.

– Naš plan osigurava daljnji rast i razvoj Badela. Čekamo da se formalna procedura završi do kraja i krenut ćemo s izvršenjem našeg plana. Prve korake odredit ćemo kada uđemo u društvo i detaljno napravimo zaista dubinsko snimanje. Međutim, prve indicije govore da će prvo ulaganje ići prema obnovi proizvodnog pogona na Žitnjaku i da ćemo vrlo intenzivno ulagati u tržište, marketing i distribuciju te revitalizaciju Badelovih proizvoda – rekao je Knez. Zadovoljan je i predsjednik uprave Badela Ivo Markotić, koji je na novinarsko pitanje rekao da ne zna hoće li i dalje voditi Badel.

– Ovo je početak novog životnog ciklusa Badela jer način kako je izglasan plan kao i sam plan osiguravaju dugoročnu stabilnost društvu. Unatoč svim problemima koje je Badel imao u četiri godine, ostao je lider na tržištu jakih alkoholnih pića i bitan igrač na tržištu vina. Zadržao je svoju poziciju u regiji, na tržištima BiH i Makedonije, u kojima posluje na razini nacionalnog brenda. Planiramo ojačavanje te liderske pozicije i daljnju borbu protiv inozemne konkurencije, jer u uvjetima jedinstvenog europskog tržišta imamo ozbiljne tržišne protivnike – rekao je Markotić.

St. Nicolaus: Pogodovalo se

Planom operativnog i financijskog restrukturiranja planirana je dokapitalizacija od 222,7 milijuna kuna. Od ukupnih obveza Badela 1862 na dan 23. travnja 2013. od oko 619 milijuna kuna predviđen je otpis 244,8 milijuna kuna obveza, refinanciranje duga od 150,1 milijun kuna te konverziju dijela duga u kapital i povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu. Nakon odluke oglasio se i drugi ponuđač St. Nicolaus poručivši da “odlukom nisu iznenađeni jer je cijeli proces vođen na način u kojem se vrlo očito pogodovalo jednoj strani”.

>> Nakon šljivovice, Pelinkovac osvaja Ameriku: gorki likeri pokoravaju svjetsko tržište!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.