NET

Mapiranje energetskih politika EU do 2020.

Foto: PR Foto
Mapiranje energetskih politika EU do 2020.
28.06.2013.
u 12:01
EU Direktiva o obnovljivim izvorima jedinstveni je dokument koji rješava dva najveća izazova našeg vremena, energetsku sigurnost i klimatske promjene.
Pogledaj originalni članak

EU Direktiva o obnovljivim izvorima jedinstveni je dokument koji rješava dva najveća izazova našeg vremena, energetsku sigurnost i klimatske promjene. Izvorni cilj od 20% obnovljivih izvora energije do 2020. već je sada čvrsto ukorijenjen u retoriku europskih donosioca odluka.

Kako bi se postigao ovaj ambiciozni cilj potrebna je puna mobilizacija europskih talenata, znanja i inovacija. Niti jedna tvrtka ne može si priuštiti propuštanje mogućnosti i tehnoloških napredaka koje donosi promjena prema gospodarstvu pogonjenom obnovljivim izvorima energije.

U roku od samo nekoliko godina morati ćemo proizvoditi više od trećine potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije te bazirati značajan udio grijanja i prijevoza na obnovljivim izvorima. Mali koraci nisu dovoljni. Trebaju nam ogromne, praktične i konkretne inicijative koje će uključiti društvo kao cjelinu. A da bi priča bila potpunija, Europa treba uvjeriti svoje međunarodne partnere da krenu istim putem. 

Prelazak na obnovljive izvore energije zahtijeva ulaganja od nekoliko milijardi eura. Rezanje troškova u javnom i privatnom sektoru smanjuje razinu investicija u tehnologije obnovljivih izvora energije te može imati ozbiljne posljedice za našu buduću energetsku sigurnost.

Cijeli tekst dostupan je u 6. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku. Također cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.