SVE SE VIŠE STEŽE REMEN

Krizni porez smanjio potrošnju za dva posto

Foto: Arhiv VL/Antonio Bronić
Krizni porez smanjio potrošnju za dva posto
18.09.2009.
u 10:46
Osim udara kojega je izazvao krizni porez, ekonomisti poručuju kako je turistička potrošnja također preuveličana, te za polovicu manja od one koja se službeno prikazuje.
Pogledaj originalni članak

Krizni porez kojega je Vlada uvela radi spašavanja posrnule državne blagajne, prema prvim je procjenama za dva posto smanjio potrošnju hrvatskih građana u kolovozu i rujnu. Od početka godine kupovna moć uvelike je pala među građanima, što je za 1621 obiteljski trgovački obrt značilo ključ u bravu te gašenje 3.500 radna mjesta, podaci su koje je iznio Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore.
 
Potpomognut kriznim porezom zbog kojega su građani počeli stezati remen kao nikada do sada, zabilježen je i za 15,4 posto ukupan pad prometa u trgovinama.
 
Stanje će se još više pogoršati, a na tržištu će opstati samo najžilaviji, u prvom redu veliki trgovački centri, poručuje Vukelić ističući da je u Hrvatskoj obrtničkoj komori registrirano 15.789 malih trgovina od kojih će se dobar dio ugasiti u uvjetima koji su se sručili nad domaće tržište. Osim krize guši ih i rad na crno koje zauzima 30 posto našega gospodarstva, a čak 40 posto trgovine. 
 
 
Turistička potrošnja je preuveličana?
Da su jedne brojke koje nam izvikuju lica puna optimizma s državnog vrha, a da je stvarnost nešto drugo, upozorava i dr. Nikola Knego, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji se osvrnuo na potrošnju u vrijeme ovogodišnje turističke sezone.  
 
Ističe se ovogodišnji prihod od turizma od sedam do 7,5 milijardi eura. No podsjećam na istraživanje Instituta za turizam iz 2007. po kojoj je prosječna turistička potrošnja po noćenju 55 - 56 eura. Kada to pomnožimo s 50 milijuna noćenja koje smo ostvarili dobivamo prihod od 2750 milijardi eura. 
 
- Pitam se gdje su onda potrošili ostatak kojega mi zbrajamo u prihod od sedam milijardi eura ovogodišnjeg prihoda - dvoji Knego ističući da je on ekonomist i da brojke govore najbolje. 
 
Dodao je kako je u izračunatu dnevnu potrošnju od 55 eura po turistu Institut uključio novac potrošen na smještaj, hranu, piće, trgovinske usluge, obuću i odjeću, kao i rekreaciju, izlete i sport. - Ostaje pitanje što smo mi to dva puta više nego ostale zemlje mediteranskog okružja uspjele prodati turistima da imamo prihod dvostruko veći od njih - zapitao se Knego.
 
 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

OB
-obrisani-
11:36 18.09.2009.

..molim V.L..objavite nam vec jednom jednu radosnu vijest iz Hrvatske.. ..ili, ukinIte rubrike.....stavite citavu drzavu..pod crnu kroniku..!!!

BI
bilibrig
11:36 18.09.2009.

Ovi tzv. ekonomisti su rekli da ćemo mi propasti ima godinu dana ako ne pozovemo MMF. Pa ništa od toga. Njima je misija stvaranje histerije i privida urušavanja ciejlog sustava.

BI
bilibrig
12:42 18.09.2009.

Dio ekonomista je tvrdio da ćemo propasti ima godinu dana pa opet ništa....