investicija

EBRD kreditom od 10 milijuna eura podržava toplinarstvo Energo Rijeke

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
EBRD kreditom od 10 milijuna eura podržava toplinarstvo Energo Rijeke
10.03.2014.
u 14:36
Sredstva namijenjena za financiranje provedbe projekta osigurala je Vlada Republike Austrije, a sredstva za daljnju tehničku podršku projektu bit će osigurana iz posebnog fonda dioničara EBRD-a
Pogledaj originalni članak

Kreditom od 10 milijuna eura EBRD podržava unaprjeđenje toplinarstva u gradu Rijeci, najvećem hrvatskom gradu-luci. Sredstva će biti odobrena trgovačkom društvu Energo Rijeka d.o.o. i namijenjena su obnovi postojeće toplinske mreže i nabavi novog kogeneracijskog postrojenja, priopćava EBRD.

Sredstva namijenjena za financiranje provedbe projekta osigurala je Vlada Republike Austrije, a sredstva za daljnju tehničku podršku projektu bit će osigurana iz posebnog fonda dioničara EBRD-a.

Energo Rijeka jedini je operater toplinske energije koji pruža usluge toplinarstva na području grada Rijeke koji broji 190.000 stanovnika i to temeljem ugovora o koncesiji na razdoblje od 30 godina, koji je sklopljen 2006. godine.

Kako bi udovoljili povećanoj potražnji za uslugama toplinarstva i u skladu s EU ciljevima i regulativama, trgovačko društvo Energo Rijeka d.o.o. pokrenulo je opsežan investicijski program modernizacije koji uključuje obnovu postojeće toplinske mreže, implementaciju integriranog sistema upravljanja energijom te - u drugoj fazi – nabavu novog kogeneracijskog postrojenja.

- Ovo je vrlo važna investicija za Banku jer ulažemo u razvoj grada Rijeka, područja s velikim razvojnim kapacitetom. Ulaganje će imati pozitivan učinak jer će se poboljšati operativna učinkovitost kompanije, uključujući smanjenja gubitaka topline i vode što će imati pozitivan ekonomski i ekološki utjecaj od kojeg će u konačnici i grad i njegovi stanovnici imati koristi - kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

- Jako smo zadovoljni što je renomirana međunarodna institucija kao što je EBRD odlučila financirati projekt toplinarstva Energo Rijeke. Očekujemo da će se uspješnom provedbom projekta ostvariti znatni ekonomski i ekološki rezultati kako za Energo Rijeku tako i za Grad Rijeku. Koristim ovu prigodu kako bih zahvalio Gradu Rijeci na podršci našim planovima ulaganja u ovaj projekt - Sanjin Kirigin, direktor Energo Rijeke.

EBRD je do sada uložila više od 2,9 milijardi eura u 156 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.