SVE ZBOG EURA

Kreće novi val privatizacije: Država na bubanj stavlja i dionice HT-a

Foto: Patrik Maček/Pixsell
Kreće novi val privatizacije: Država na bubanj stavlja i dionice HT-a
21.08.2019.
u 09:12
Država bi najviše novca mogla zaraditi prodajom svojeg udjela dionica Hrvatskog telekoma.
Pogledaj originalni članak

Uskoro kreće novi val privatizacije u kojem će država u tri kruga prodati svoje udjele u 90 tvrtki. Jedan od razloga zašto država to čini je i uvođenje eura jer se Vlada u akcijskom planu za ulazak u eurozonu obvezala da će ubrzati prodaju svojih udjela u državnim tvrtkama. 

Prvi krug u kojem na prodaju idu udjeli niza turističkih tvrtki idu već u rujnu. Drugi krug prodaje realizirat će se do kraja godine, a treći početkom 2020. Država će prodavati svoje udjele u tvrtkama u kojima ima udjele od samo nekoliko postotaka, u nekima i manje od 1%. 

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Novac

Od prodaje 1 posto pulske grupacije Arena Hospitality država planira uprihoditi 19 milijuna kuna, dok od prodaje dionica FTB turizma očekuje se malo manje od 4 milijuna kuna. Iako ima manje od 0,003 posto udjela u rovinjskoj Maistri očekuje se kako bi država mogla zaraditi više od milijun kuna.

 Najviše novca država bi mogla dobiti prodajom dionica Hrvatskog telekoma u kojem ima udio 1,5 posto dionica, a to bi prema sadašnjim kretanjima cijena dionica moglo značiti prihod od oko 200 milijuna kuna. 

U ovom trenutku se zna kako u navedena tri kruga neće biti prodaje prodaje u tvrtkama u kojima država ima znatnije udjele u vlasništvu, više od 15 posto, poput Podravke, Croatia osiguranja, Luke Rijeka, Petrokemije, piše HRT. Prodaja navedenih tvrtki ostavljen je za neka druga vremena, baš kao i privatizacija tvrtki poput HEP-a, HAC-a, Hrvatske pošte. 
 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar nosac
nosac
09:21 21.08.2019.

ježim se dok adeze radi bilo kakvu privatizaciju, to će opet biti takav lopovluk da ti pamet stane...

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
09:36 21.08.2019.

Što je više privatizacije, to je manje politike, korupcije i nepotizma. Ali presporo to ide.

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:29 21.08.2019.

a zašto bi se : HEP-a, HAC-a, Hrvatske pošte privatiziralo?