bogataši s istoka

Kinezi dolaze
 kupiti Badel, ulagati u liječenje akupunkturom...

Foto: 'jingbao'
'Chinese doctor and acupuncturist Wei Shengchu, 61, shows 2008 needles inserted in his head to support the Beijing 2008 Olympic Games in Beijing, 30 July 2008. Wei Shengchu, who comes from south Chin
Foto: ''
'unu...zagreb.....07.08.02. ante simonic snimio:davor visnjic'
Foto: 'igor kralj'
'poslovni......zagreb.........25.10.2004. badel . otvaranje novog pogona , boce foto: IGOR KRALJ'
29.02.2012.
u 09:01
Bogati Kinezi vole piti crveno i crno vino, a nije im mrzak ni pelinkovac, koji Badel izvozi u tu zemlju
Pogledaj originalni članak

Hoće li Hrvatska u kineskoj godini zmaja postati, zahvaljujući kineskim investicijama i plasmanu Badelova pelinkovca u Kini, ako ne zmajček, onda barem živahni gospodarski gušter? Postaje to moguće jer se suradnja Kine i Hrvatske ovih dana intenzivira, a potkraj tjedna u Hrvatsku ponovno stižu kineski biznismeni, zajedno s hrvatskim veleposlanikom Antom Simonićem. Najdalje je u suradnji došao biznismen Zhang Zhuben, Kinez s austrijskom putovnicom, u nas poznat po dućanima Carpe diem čiju robu promoviraju poznate manekenke i pjevačice.

Kineski bogataši

Sredinom siječnja poslovna grupacija Tadee Holding Group, u kojoj je Zhang potpredsjednik, potpisala je s tvrtkom Badel 1862 ugovor o zajedničkom ulaganju, osnivanju zajedničke tvrtke u Kini koja će se zvati Badel 1862&Tadee Joint Venture Company. Badel već u Kinu izvozi vina i pelinkovac, u zemlji koja ima već brojnu klasu novih bogataša postaje prestižno piti vino, za razliku od siromašnijih koji piju čaj ili rakiju od riže. Kinezi vole crveno i crno vino, a čini se da im godi i pelinkovac. Tadee Holding međunarodna je korporacija, bavi se i gradnjom hotela, zgrada, investira i u petrokemiju. Biznismen Zhang sastao se lani i sa Stipom Mesićem kad je on, već kao bivši predsjednik, posjetio Kinu, a u Hrvatskoj je zainteresiran i za ulaganja u aerodrom, turizam, u zelenu energiju, otkriva hrvatski veleposlanik u Pekingu Simonić, koji ističe kako bi Hrvatska puno svojih problema riješila kad bi razvila suradnju sa zemljom u kojoj žive 1,3 milijarde ljudi. Među prvima bi mogao biti riješen problem Dalmacijavina, za koji je nakon nesuđene veze s investitorom Salomonom Berkovitzem, zainteresirana kineska Guannan grupa, u kojoj ima zanimanja i za hrvatske luke. Veleposlanik Simonić ističe kao važno i zanimanje koje za riječku luku pokazuje velika kineska državna kompanija China Merchant Holding International u grupi koja okuplja, među ostalim tvrtkama, i banke.

– U Kini možemo naći sve što nam treba, tu su ljudi koji imaju novac, znanje, interes, možemo naći investitore, dobiti kredite, plasirati hrvatsku robu na tamošnje tržište – kaže veleposlanik.

U delegaciji koja stiže bit će i najbolji predstavnici tradicionalne kineske medicine koja nudi, među ostalim, i akupunkturu i masažu, a njihova je učinkovitost prepoznata i u mnogim zemljama svijeta, ne samo u Kini.

Kineska će delegacija posjetiti Rijeku i Opatiju, a u Thalassotherapiji razgovarati o mogućnostima koje pruža kineska medicina u liječenju i rehabilitaciji. Hrvatska se dosad baš i nije iskazala u izvozu u tu zemlju, koji iznosi 60 milijuna dolara i pokriva samo 4 posto uvoza iz Kine od oko 1,5 milijarde dolara. Za vrijeme prošle vlade kao da nije bilo previše interesa za povezivanje s Kinom, ali prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, čini se, to mijenja.

Konfucijev institut

– Kina je zemlja koja utječe na oblikovanje novog svjetskog poretka, Kina je šansa za Hrvatsku i, ako je ne prepoznamo, mogli bismo ostati izvan toga – kaže Simonić. Ističe i kako je važno njegovati prijateljstva gradova pa su se mnogi hrvatski gradovi već bratimili s kineskim gradovima ili to upravo pripremaju, od Rijeke, Pule, Splita do Varaždina i Zaboka. U svibnju će, pak, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu biti otvoren Konfucijev institut, kojem je zadaća promicati poznavanje kineske kulture i jezika u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

RA
rastamanaman
12:34 29.02.2012.

Dobrodošli!

OD
oltar domovine
12:35 29.02.2012.

a sta nam rade ovi kao zvani komunisti iz kine hehe

BB
brle brkić
19:05 29.02.2012.

I povećat nam natalitet.