NRS pao i u zadnjem kvartalu 2020.

Kamate i dalje padaju, ali usporeno

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
'18.02.2009. Zagreb, Hrvatska - Press konferencija u HNB-u. Zgrada Hrvatska narodna banka. Photo: Jurica Galoic/24sata'
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Hrvatska narodna banka
01.03.2021.
u 13:34
Nacionalna referentna stopa (NRS) referentna je kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka objavila je danas nove vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za četvrto tromjesečje 2020.: od 24 indeksa NRS-a koje regulator izračunava, svi pokazuju niže ili iste vrijednosti od svojih vrijednosti iz prethodnog tromjesečja.

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, šestomjesečni NRS1 za eure i šestomjesečni NRS1 za kune, također su se smanjili u četvrtom tromjesečju 2020., i to oba indeksa za dva bazna boda (0,02 postotna boda). Tako sada šestomjesečni NRS1 za eure iznosi 0,12 posto, a šestomjesečni NRS1 za kune iznosi 0,15 posto.

Usporedba s podacima za treće tromjesečje 2020. pokazuje da se nastavlja trend pada NRS-a, koji traje već osam godina, iako taj pad usporava već nekoliko tromjesečja zaredom.

Nacionalna referentna stopa (NRS) je referentna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. HNB ga izračunava iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama HNB-a četiri puta godišnje.

VIDEO: Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.