Britanski premijer Gordon Brown priprema proračun za iduću godinu

Kako uštedjeti 12 milijardi funti u četiri godine

Foto: REUTERS
Kako uštedjeti 12 milijardi funti u četiri godine
07.12.2009.
u 09:19
Konzervativci optužuju vladu da nije iskrena prema biračima jer ne govori o rezovima koji su potrebni, a vladajući ne žele otkrivati detalje prije srijede kada će predstaviti predizvještaj proračuna
Pogledaj originalni članak

Gordon Brown počeo je s planovima za rezanje javne potrošnje za 12 milijardi funti tijekom četiri godine. Premijer Velike Britanije treba otkriti mjere "učinkovite štednje" i tako pokušati dokazati da laburisti mogu prepoloviti britanski proračunski deficit.

Britanski kancelar Alistair Darling najavio je kako će pokazati neke rezove u srijedu, ali ipak neće dostaviti pregled kompletne potrošnje.

Konzervativci, pak, optužuju vladu da nije iskrena prema biračima jer ne govori koliko će rezova u proračunu napraviti te koliko ih je uopće potrebno. Pretpostavlja se kako će kancelar Darling u svom izvještaju u srijedu potvrditi da će godišnja zaduživanja doseći 175 milijrdi funti. Nedavno je izjavio kako će javna potrošnja biti "mnogo jača nego što je bila u prošlosti" te da potpune informacije o rezovima u potrošnji neće otkriti do prve polovice iduće godine.

Premijer Brown rekao je kako će vlada biti uporna u traženju načina da se uštedi novac.

- Mjere i prijedlozi koje stavljamo u svoj plan, a koji su samo dio svih naših nastojanja da smanjimo deficit, ići će dalje nego što smo ikad dosad išli - rekao je premijer Brown.

- Već smo obećali štednju od 35 milijardi funti godišnje od 2011. godine. Otkrivajući nove načine rada, spremni i na najteže poteze, možemo ponuditi uštedu od dodatnih 12 milijardi funti u iduće četiri godine. To uključuje tri milijarde funti od nove, učinkovite  štednje u proračunu - zaključuje Brown.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
09:54 07.12.2009.

Najpopularniji naziv za smanjenje radničkih prava svugdje u svijetu postao je pojam \"rezovi\".Pomalo morbidno.Reže se nožem,zar ne? Umjesto promišljanja o neodrživosti liberalnog kapitalizma koji svake godine proizvodi nekolicinu novih miljardera i srednju klasu pretvara u nižu čime povećava bazu siromašnih,svi oni bi \"rezali\".Za sve loše krivi su ljudi koji žele pristojan život od svog rada