Savjeti

Kako što bezbolnije tražiti povišicu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Kako što bezbolnije tražiti povišicu
13.07.2015.
u 07:00
Donosimo vam savjete kako šefu što bezbolnije objasniti zašto zaslužujete povišicu
Pogledaj originalni članak

Tko od nas ne bi volio zarađivati više? O tome svjedoče i rezultati istraživanje prema kojem bi jedan od tri američka radnika potražio novi posao ako ne bi dobio povišicu u sljedećih 12 mjeseci, piše BBC.

Ipak put do povišice je trnovit i često završi neuspjehom. Donosimo vam savjete kako šefu što bezbolnije objasniti zašto zaslužujete povišicu.

Pripremite se

Budite spremni razgovarati o tome zašto zaslužujete povišicu i zašto baš sada.

Pažljivo odaberite trenutak

Imajte na umu da ako tvrtke prolazi kroz restrukturiranje i reorganizaciju da vjerojatno nije pravo vrijeme za takav korak.

Ne koristite druge kolege kao opravdanje

Podaci o plaćama danas su transparentniji nego nekada pa tako lako možete saznati kako vaš kolega zarađuje više od vas, no to ne znači da morate koristiti taj argument. Umjesto toga, naoružajte se podacima o prosječnoj plaći za vašu poziciju.

Fokusirajte se na 'veću sliku'

Novac nije jedini faktor koji može povećati vaše zadovoljstvo poslom kojeg radite. Tu su i rad od doma, mogućnost edukacije i brojne ostale pogodnosti na koje se možete fokusirati.

Ne budite naporni

Možda ste spremni napustiti posao ako ne dobijete više novca, no ne morate to reći šefu. Nitko ne voli prijetnje.

Budite spremni na 'ne'

Ako vas šef odbije, to ne mora nužno biti kraj razgovora. Pitajte njega ili nju bi li bio spreman na novi razgovor za šest mjeseci ako biste do tada ispunili uvjete koji se od vas traže.

>> 7 od 10 ispitanika spavalo bi sa šefom za promaknuće ili povišicu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ljutkoris
ljutkoris
03:45 26.07.2015.

Nikako