ENERGIJA

Kada bi naše elektrane na OIE radile 6 h dnevno, godišnje bi zadovoljile 5% ukupnih potreba za strujom

Foto: croenergo.eu
Kada bi naše elektrane na OIE radile 6 h dnevno, godišnje bi zadovoljile 5% ukupnih potreba za strujom
30.09.2014.
u 09:19
Pogledaj originalni članak

Savez za energetiku Hrvatske završio je sedmi dodatak Studiji o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, a na temelju podataka dostupnih zaključno s 19.09.2014. godine koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

U Republici Hrvatskoj je na dan 19.09.2014. godine, u sustavu poticaja, u pogonu 1.005 elektrana na obnovljive izvore energije (OIE), a ukupna instalirana snaga tih postrojenja iznosi 365,552 MW. U odnosu na posljednje izvješće riječ je o povećanju od 10 postrojenja sunčanih elektrana, dok se broj instaliranih i u rad puštenih pogona koji koriste druge izvore obnovljive energije nije povećao.

Po instaliranoj snazi, na prvom je mjestu 15 vjetroenergetskih postrojenja s ukupno 297,25 MW, na drugom mjestu 963 sunčanih elektrana s ukupno 30,191 MW, treće mjesto zauzima 5 kogeneracijskih postrojenja s ukupno 13,293 MW, dok četvrtko mjesto zauzima 11 elektrana na bioplin s ukupno 11,135 MW. Usporedno s posljednjim izvještajem Saveza za energetiku Hrvatske, nastavio se trend rangiranih elektrana po vrsti obnovljive energije koju koriste. Po instaliranoj snazi, najveće pojedinačno postrojenje obnovljivih izvora energije je "Vjetroelektrana Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh" tvrtke RP GLOBAL DANILO d.o.o., a instalirana snaga toga postrojenja iznosi 43,00 MW.

U narednom periodu predviđa se puštanje u pogon 327 postrojenja ukupne planirane snage 509,837 MW, a podatak proizlazi iz analize sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a koja još uvijek nisu puštena u pogon. Usporedno s posljednjim izvještajem Saveza za energetiku Hrvatske broj postrojenja koja nisu puštena u pogon iznosio je 338, a planirana instalirana snaga tih postrojenja iznosila je 500,23 MW.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr