ovršni zakon

Javnobilježničke tarife za stambeni kredit poskupjele 2400%

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Javnobilježničke tarife za stambeni kredit poskupjele 2400%
06.01.2011.
u 11:46
Promjene Ovršnog zakona enormno su povećale troškove obrade kredita – ova promjena mrska je čak i bankama
Pogledaj originalni članak

Promjena Ovršnog zakona, kojom su od 1. siječnja za stambeni kredit predviđene tri solemnizacije, umjesto dosadašnje jedne, enormno je poskupila troškove podizanja kredita. Klijenti koji su dosad ovjeru zadužnica i isprava o zapljeni plaćali po 46 kuna, sada javnim bilježnicima ostavljaju 2400 posto više – 1100 kuna po dokumentu, kad je posrijedi stambeni kredit iznad milijun kuna. Za niže iznose kredita i tarife su nešto manje, no iznad 500 tisuća kuna kredita veće su od 900 kuna. Osim te dvije solemnizacije, i dalje se solemnizira ugovor o kreditu, pa su ukupni troškovi solemnizacija teški već nekoliko tisuća kuna.

Kredit za dizanje kredita

– Za podizanje stambenog kredita trenutačno je potrebno oko 15 tisuća kuna gotovine, što znači da bismo najprije trebali podići nenamjenski kredit. I kako nećemo odlaziti u druge države po kredit? Kome je Hrvatska ikada i u ičemu bila konkurentna!?– revoltirana je čitateljica Večernjeg lista i nesuđena dužnica Klaudija Matuč.

Na žalost, uopće ne pretjeruje. Pribroje li se izdaci za troškove obrade kredita, koji se kreću od jedan do 1,5 posto, te procjene vrijednosti nekretnine, već se bliži brojka koju spominje. Nisu zanemariva ni plaćanja za kolaterale koje banke traže odmah – recimo, uplate životnog i imovinskog osiguranja, koje su više nego pozamašne. U situaciji kad je potražnja za kreditima ionako zamrla, banke se upravo kroz ukidanje naknada i slične akcije natječu za kvalitetne klijente, pa ni njima ne odgovara ovakvo tarifiranje Hrvatske javnobilježničke komore.

Nadmetanje naknadama

– Jedini trošak koji banka naplaćuje pri odobravanju kredita od klijenta je naknada za obradu kreditnog zahtjeva. Taj trošak nije porastao u odnosu na početak prošle godine, čak se za pojedine namjene kredita i smanjio u 2010. godini, a povremeno su se primjenjivala i akcijska razdoblja bez naknade – kažu u Zagrebačkoj banci, koja je akcijsko razdoblje produljila do kraja siječnja. I ostale banke napominju da na ovaj trošak nemaju utjecaja te uvjeravaju da svoje naknade neće povećavati.

– Što se tiče naših popratnih troškova, oni se tijekom cijele prošle godine nisu mijenjali i nemamo u planu njihovu promjenu – kaže Silvija Bareša, direktorica ureda uprave i komunikacija Splitske banke. Isti je i stav Erste banke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 168

JU
Jurišić40
19:31 06.01.2011.

Interesantan je ovi VL forum,119 komentara a nitko nezna svrhu JB. Samo se vidi pljacka.

ĆI
ćiva
13:26 06.01.2011.

digo sam stambeni kredit prije mjesec dana i bio kod ovih LIHVARA uzeli mi 1470 kuna za nista. nema toga svetca kojeg se nisam sjetio i onih smradova u vladi

MM
Mladen Miletić
13:27 06.01.2011.

Javnobilježničke tarife za stambeni kredit poskupjele 2400% konačno da ima vrijednost i da bude dokumenat a ne ko prije kada sm kupio stan i dajem sudu a on to neče ni da pogleda jel to je smeče koje sud ne prihvača .. Tada sam vidio šta znači ovjera od Jadnog Bilježnika glupa nevrijedna potvrda nepriznata na Hrvatskome sudu. Kada sm dobio OVRHU pravomočnu od RH. da sam vlasnik stana dao sam ( morao sam) dati debelu \"nagrdu\" odvjetniku .. Kada par godina kasnije odvjetnik mi umire nemam pojma sud muškarački Hrvatski daje drugome novu jaču bolju pravomočnu ovrhu koja pobija moju kao da je zadnje govno smeče. Niti te obavjestiti ne moraju i ode sve u tri p.m. Ciljelo suđenje od 10 godina 100.000 Eura odjednom pobjeda mafije.. Tako da ti se zagdi Hrvatska pravosmuđe i sve što lažu i dalje samo raju pljačkaju i pljačkaju čak zakonski !!!