JANAF D.O.O.

JANAF d.d. – na krilima rekordnih rezultata prema uspješnoj zelenoj tranziciji

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
JANAF d.d. – na krilima rekordnih rezultata prema uspješnoj zelenoj tranziciji
12.10.2021.
u 14:40
Poslovni uspjesi, stabilnost upravljanja i jačanje odnosa s partnerima.
Pogledaj originalni članak

Jadranski naftovod d.d. jedna je od okosnica energetske neovisnosti Hrvatske i ključan igrač na energetskom tržištu zemalja u okruženju i Europske unije, ali i hrvatski predvodnik tranzicije prema zelenoj i održivoj ekonomiji, koji o budućem održivom razvoju brine koliko i o aktualnim poslovnim rezultatima.

Poslovni rezultati koje kompanija bilježi izvrsni su, bez obzira na sve nestabilnosti i izazove s kojima se naftno tržište suočilo u prethodnom razdoblju. Nakon izvrsne poslovne 2020., u kojoj je JANAF d.d. ostvario rekordne poslovne rezultate nezabilježene od osnutka, uslijedio je uspješan nastavak rasta rezultata poslovanja i u prvih šest mjeseci 2021. godine.

Ove godine investirano 69 mil. kuna

JANAF d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu od 377,9 mil. kuna, bruto dobit u iznosu od 164,8 mil. kuna, dok je neto dobit iznosila 135,1 mil. kuna.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 371,1 mil. kuna. Više od 62% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima, što potvrđuje izvoznu orijentiranost kompanije. Osim transporta nafte za brojne inozemne i domaće kupce, JANAF gotovo 50% svojih prihoda iz skladištenja nafte i naftnih derivata stječe u jakoj konkurenciji na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće sa snažnim konkurentima iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

U prvih šest mjeseci ove godine investirano je gotovo 69 mil. kuna u spremnički prostor, cjevovodni sustav, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite, a u cilju poboljšanja naftovodno-spremničkog sustava te osiguravanja sigurnog i pouzdan transporta i skladištenja.

Povjerenje u JANAF d.d. na visokoj je razini među ključnim dionicima šireg energetskog tržišta. O tome svjedoče produljenja i novopotpisani ugovori s partnerima, gotovo svim značajnim naftnim kompanijama i rafinerijama u ovom dijelu Europe, poput INA-e, MOL-a, NIS-a, Croduxa, BP-a, Glencorna, Petraca, Litasca, OMV-a i drugih.

Razvojna stretegija do 2050.

Promišljene odluke Uprave i predani rad zaposlenika u okolnostima snažnih reputacijskih i tržišnih izazova urodili su uspješnim prevladavanjem istih na zadovoljstvo svih dionika kompanije. Uprava JANAF-a d.d., predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom, ima jasnu misiju i viziju u vođenju poslovanja što osigurava stabilnost poslovanja uz rast i razvoj kompanije.

Kontinuirani poslovni uspjesi, zavidni poslovni rezultati i stabilnost upravljanja, uz jačanje odnosa s partnerima, ključni su elementi koji određuju stratešku važnost JANAF-a za Republiku Hrvatsku.

S fokusom na dugoročni razvoj i rast, JANAF d.d. planira diverzificirati poslovanje u smjeru zelene ekonomije i niskougljične energetske tranzicije. U tijeku je dovršetak izrada dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine, a u skladu sa smjernicama energetske strategije Vlade Republike Hrvatske i Zelenog plana Europske unije. Novi poslovni projekti trebaju osigurati primjenu najboljih svjetskih praksi u budućim JANAF-ovim projektima zelene tranzicije s ključnim uvjetom za ispunjavanje uvjeta za financiranje iz Europskog inovacijskog fonda i Europskog zelenog plana. Također, nastavlja se i s razmatranjem projekata iz područja obnovljivih izvora energije, kao i mogućoj suradnji s potencijalnim partnerima na tom području.

Budući, zeleni, model poslovanja JANAF d.d. ispunit će stratešku ulogu kompanije u Republici Hrvatskoj te osigurati bolji svijet generacijama koje dolaze.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.