Izvješće

Izvršni menadžment Lehman Brothersa manipulirao podacima

Foto: Arhiva VL
Izvršni menadžment Lehman Brothersa manipulirao podacima
13.03.2010.
u 12:50
Jednogodišnja istraga potvrdila je da su izvršni menadžeri odobravali lažna financijska izvješća, umanjivali vrijednost rizične imovine, manipulirali podacima i računovodstvenim trikovima iskazivali laskave rezultate, piše Bankamagazin.
Pogledaj originalni članak

Jednogodišnjom istragom o krahu Lehman Brothersa pronađeni su "uvjerljivi dokazi“ da su izvršni menadžeri, uključujući bivšeg predsjednika i izvršnog direktora Dicka Fulda, odobravali lažna financijska izvješća, manipulirali podacima i prikrivali ih pred Upravnim odborom, umanjivali vrijednost rizične imovine vezane uz nekretnine i uz pomoć "računovodstvenih trikova“ iskazivali laskave rezultate, prenosi Bankamagazin. 

U izvješću koje je podnio imenovani sudski istražitelj Anton Valukas navodi se također da postoji dovoljno dokaza da je Lehmanov revizor Ernst & Young propustio "postaviti pitanja o nepravilnom i neprikladnom iskazivanju“ financijskih rezultata kompanije. U svibnju 2008. stariji potpredsjednik u Lehmamu upozorio je menadžment na moguće računovodstvene nepravilnosti, ali revizor je ignorirao upozoravajuće izvješće koje nikad nije dostavljeno Upravnom odboru kompanije. 

U Lehmanu su, piše Bankamagazin, zanemarivali ili izbjegavali redovne kontrole rizika kojima je izložena kompanija, čak i u trenucima kada su tržište nekretnina i popratni krediti počeli pokazivati znakove prenapregnutosti, navodi se u izvješću. Istraga je trajala više od godinu dana, koštala je više od 30 milijuna dolara, a rezultirala je izvješćem od 2.200 stranica u kojem se navode i neki dokazi da su J.P. Morgan Chase i Citigroup pripomogli stečaju Lehman Brothersa mijenjajući ugovore i zahtijevajući od posrnule banke kolaterale. Time su poticali nelikvidnost Lehmana i tjerali ga u stečaj. 

Dokazi o računovodstvenim manipulacijama i izbjegavanju kontrole rizika otvaraju put krivičnom postupku prema Lehman Brothersu i njegovim menadžerima. Prema pisanju Wall Street Journal, uredi javnog tužitelja u Manhattanu i Brooklynu istražuju, između ostalog, jesu li Lehmanovi izvršni menadžeri pogrešno informirali ulagače o financijskom stanju tvrtke prije sloma te jesu li realno procijenili imovinu vezanu uz nekretnine. Istražitelji su tijekom istrage redovito kontaktirali s predstavnicima Savezne komisije za vrijednosnice i Ministarstvom pravosuđa, no do sada nije bilo sudskih progona Lehmanovih izvršnih menadžera. 

Financial Times piše da izvješće također otvara put vjerovnicima da se, koliko je to moguće, naplate preko nekretninama u posjedu posrnule kompanije, te za parnicu ulagačima koji su kupili vrijednosnice Lehmana prije kraha. Izvješće potvrđuje da su Dick Fuld, Christopher O’Meara, Erin Callan i Ian Lowitt, koji su upravljali financijama Lehmana tijekom posljednjih dana kompanije, prikrili primjenu računovodstvenog mehanizma kojim je bilanca kompanije u prvom i drugom tromjesečju 2008. umanjena za 50 milijardi dolara, kako bi se umanjio dug i kompanija pokazala zdravijom nego što doista jest.

Ernst &Young u svojoj izjavi navodi kako je "njihov stav da je financijsko stanje Lehman Brothersa za tu godinu iskazano pravično i u skladu s opće prihvaćenim međunarodnim računovodstvenim principima (GAAP) i da pri takvom stavu ostaju“. U J.P. Morganu odbili su komentirati izvješće, dok u Citigropu kažu kako je riječ o preliminarnom izvješću ta da istražitelji nisu pronašli niti jednu grešku počinjenu od strane Citigroupa, prenosi Bankamagazin.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LO
Londoncanin
14:47 13.03.2010.

Vidim zgradu Lehman Brothersa iz svog ureda i izgleda sablasno prazna. Nekih 5000 ljudi je ostalo bez posla i gledali smo ih s prozora kako odlaze. Zastrasujuce. Imao sam tamo dvojicu kolega koji su nasli drugi posao relativno brzo na svu srecu. Bez obzira na to, posao u investicijskim bankama je poznat kao dobro placen ali se i lako gubi, dinamicni i zanjimljivi poslovi ali i beskonacno dug radni dan. Sjecam se recimo jedna je kolegica imala interview za posao preko puta Goldman Sachs-a u ponedjeljak rano u jutro. Komentirala je kako su Goldmanovci poceli rano radit, interveiewer joj je rakao kako mozda nisu ni isli kuci preko vikenda jer kad imaju neki vazan deal rade neprestano i prespavaju u uredu ili ni ne spavaju! Brutalno ali i mnogi odu u penziju sa 40 godina jer zarade dovoljno do tada...

OB
-obrisani-
23:50 13.03.2010.

Londončanin Nije zlato sve što sija...?

OB
-obrisani-
04:32 14.03.2010.

Cionisticka posla.....................................