uz turizam budi nadu

Izvoz skočio 4 milijarde, vuku nas Slovenci i Talijani

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Izvoz skočio 4 milijarde, vuku nas Slovenci i Talijani
09.08.2014.
u 15:35
Udvostručen izvoz struje, više od 20 posto rasli izvoz hrane, drva, odjeće, kemijskih proizvoda
Pogledaj originalni članak

Robni izvoz u prvih šest mjeseci porastao je 13,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz usporio na 3,7 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku. Italija, Njemačka, Slovenija te BiH četiri su vodeća izvozna odredišta, a nakon njih dolaze Austrija i Srbija. Unutar te šestorke prednjači Slovenija, u kojoj je u prvih pet mjeseci izvoz porastao za trećinu, te Italija s povećanjem za petinu.

Pad izvoza lijekova

Izvoz na tržišta CEFTA-e još nije dosegnuo razine koje su postojale u godinama prije krize, ali analitičari izdvajaju kao pozitivan znak povećanje prema BiH, koja je po veličini izvoza rame uz rame s Njemačkom, te Srbiji, s povećanjem od 40 posto. Izraženo u kunama, izvoz je u prvih pola godine porastao 4,4 milijarde, većinom u države članice EU (18,1 posto) te je iznosio 24,1 milijardu kuna, dok je prema ostalim zemljama izvezeno robe u vrijednosti 13,3 milijarde kuna, uz povećanje od 5,5 posto. Među djelatnostima sa značajnijim udjelom u ukupnom izvozu povećanje veće od 20 posto zabilježeno je u izvozu prehrambenih proizvoda, drva, odjeće, kemijskih proizvoda, strojeva i uređaja te namještaja. Udvostručen je izvoz struje, ali značajnije su podbacili izvoz farmaceutskih proizvoda i naftnih derivata.

Premda je izvoz, uz turizam, jedna od rijetkih optimističnih stavki u ovoj godini, objavljene brojke se, međutim, još uzimaju sa zadrškom zbog promjena koje su nastupile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

– Podaci su još statistički zamagljeni jer se promijenila metodologija i prisutan je element napuhavanja – upozorio je nedavno i guverner HNB-a Boris Vujčić. Procjena je središnje banke da ćemo ove godine imati blago smanjenje BDP-a od 0,2 posto, i to najvećim dijelom zbog smanjenja potrošnje.

Roba samo dođe i prođe

Kad je riječ o rezervama prema rastu izvoza, u središnjoj banci spominju da je nakon ulaska u EU Hrvatska postala provozna zemlja za neke oblike uvoza u EU, a roba kod nas samo dođe i prođe, ali se evidentira kao hrvatski izvoz. K tome, po novome se bilježe i pošiljke male vrijednosti pa će nešto realnije brojke pristizati idućih mjeseci, kad počnu usporedbe s razdobljem nakon 1. srpnja 2013. i ulaska u EU. No, neovisno o tome, nije sporno da su trendovi u izvozu pozitivni, jednako kao i u industrijskoj proizvodnji.

Na pad BDP-a utječu smanjenje investicija te pad osobne, ali i državne potrošnje.

Uz stagnaciju plaća i pad zaposlenosti, na smanjenje potrošnje stanovništva utječe i razduživanje stanovništva te općenito suzdržanost od potrošnje i kod dijela stanovništva koje ima prihode veće od uobičajenih mjesečnih troškova.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

TH
than
15:50 09.08.2014.

Na stranu nova metodologija i napuhavanje. Toliko je 'skocio' i uvoz. Malo je vise uvezeno, ako racunamo u kunama (zbog pada kune), a malo vise izvezeno, ako racunamo u €.

DO
dosaosam
19:31 10.08.2014.

Kakva glupost "vuku nas Slovenci i Talijani.Nitko nas ne vuče oni samo kupuju od nas jer nemju bolje.U tim poslovima nema milosti.Daje barem jednu pozitivnu vijest bez glupih zaključaka i dodataka.

SA
santos008
17:19 10.08.2014.

Cetri milijarde ,srbskih dinara?