Tehnostan

Iz sunčeve elektrane grijat će 
se 2000 vukovarskih stanova

Foto: Branimir Bradarić
Iz sunčeve elektrane grijat će 
se 2000 vukovarskih stanova
05.06.2019.
u 08:30
Prvih 160 od 600 solarnih panela ukupne snage 900 kW proradit će u rujnu, a u punom pogonu bit će od rujna 2021. godine
Pogledaj originalni članak

Prvih 160 solarnih ploča prve sunčeve termalne elektrane koja će osiguravati toplinsku energiju i toplu vodu za višestambene zgrade u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje proradit će u rujnu ove godine. Najavio je to jučer Kristijan Lovrenščak, direktor vukovarske gradske tvrtke Tehnostan.

– Cijeli projekt odvijat će se u nekoliko faza, a prema našim planovima ova solarna elektrana bit će završena u rujnu 2021. godine kada će u pogonu biti 600 solarnih panela ukupne snage 900 kW. Ta snaga će biti dovoljna za zagrijavanje 2000 domaćinstava tijekom najhladnijih zimskih mjeseci – rekao je Lovrenščak.

Dodao je i kako je tijekom postavljanja solarnih ploča vodilo se računa i po njihovom kutu i razmaku kako bi se u što većoj mjeri iskoristila sunčeva energija i izbjeglo bi se zasjenjenje. Prema riječima direktora Tehnostana realizacija sunčeve termalne elektrane anulirat će nedavno poskupljenje plina od 7 posto. Napomenuo je kako Tehnostan posljednje četiri godine nije podizao cijenu grijanja. S obzirom na veliki broj sunčanih dana u Vukovaru u Tehnostanu očekuju kako će ova investicija, vrijedna milijun kuna, biti vraćena u roku od pet do sedam godina.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako se radi o vrijednom projektu koji će reducirati i troškove potrošnje plina.

– Ovo je prvi solarni park u Hrvatskoj putem kojega se snabdijeva središnji toplinski sustav preko kojega se griju stanovi. Cilj je doći do što jeftinije energije, a u isto vrijeme sugrađanima osigurati povoljnu cijenu toplinske energije – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
09:31 05.06.2019.

Da li je netko pao na glavu? Nazalost iz vlastitog iskustva znam da proizvodnja tople vode ili ele. energije u zimskim mjesecima je minimalna a zapotrebovanje je veliko. Imat ce toplu vodu od 03 do 10 mjeseca u velikim kolicinama, ali da ce grijati staove u prosincu i sijecnju - malo sutra.

AI
airbender
11:04 05.06.2019.

hahaha solarna elektrana ce grijati kucanstva tokom najhladnijih dana - kada nema sunca, hahahaha, ludnicaa :))