VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Istarska županija

Foto: PR FOTO
Razvojni projekti: Istarska županija
15.07.2015.
u 15:55
Pogledaj originalni članak

METRIS - Centar za istraživanje materijala

Projektom uspostave istraživačkog centra METRIS stvorena je čvrsta baza i platforma za pripremu i provedbu projekata istraživanja i razvoja

Glavni cilj početnog projekta vrijednog 740.000 eura bio je stvaranje poslovne infrastrukture za inovativno istraživanje i razvoj u metalnoj industriji u Istarskoj županiji kako bi se povećala razina razvojno- istraživačkih projekata i tako djelovalo na podizanje konkurentnosti istarske i hrvatske metalne industrije na globalnom tržištu. Projekt je realiziran od 2008. do 2009. godine uz financijsku pomoć programa INTERREG III A ADRIATIC-PHARE 2006., a u sklopu projekta rekonstruirani su objekti bivše kirurgije Opće bolnice Pula, opremljeni prostori te nabavljena najsuvremenija laboratorijska oprema za kemijski i mehanički odjel istraživačkog centra METRIS te je zaposleno više mladih stručnjaka.

Provedene su i obrazovne aktivnosti promocije istraživanja i razvoja namijenjene studentima tehničkih usmjerenja te poduzetnicima u regiji. Slijedio je projekt METRIS PLUS vrijedan 1,7 milijuna eura (od 2011. do 2014. godine) proveden uz pomoć IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, a u pripremi je i projekt razvoja Centra kompetencije za napredne materijale Istarske županije. METRIS danas djeluje kao spona suradnje između znanstvenih i javnih, razvojnih institucija te gospodarstva.

Djelatnosti su mu pružanje usluga istraživanja kvalitete proizvoda i materijala, usluge razvoja inovativnih ideja, testiranja prototipova, razne ostale usluge istraživanja i razvoja za mala i srednja poduzeća te razvoj novih tehnologija. METRIS je akreditiran prema normi HRN EN ISO/ IEC 17025:2007 za pet metoda istraživanja te se specijalizirao za istraživanje raznih vrsta materijala.

CLUSTER CLUB - Adriatic Economic Cluster Club

Uz pomoć IPA programa Jadranske prekogranične suradnje realiziran je projekt CLUSTER CLUB

Foto: PR FOTO
Ukupna vrijednost projekta koji se provodio u vremenu od 2011. do 2014. godine iznosi 2,819.001,71 eura. Cilj mu je bio ubrzati i ojačati sustav klastera te omogućiti razvoj i osnivanje novih inicijativa klastera na jadranskom prekograničnom području te jačati suradnju i inovacijski potencijal među državama partnerima putem organiziranja B2B skupova na međunarodnim nautičkim sajmovima u Puli, Veneciji i Anconi. Istarska razvojna agencija kao voditelj radnog paketa pilot-projekata provela je pilot-projekt rekonstrukcije, opremanja te uspostave Tehnološkog nainkubatora u Puli, koji je značio i revitalizaciju napuštenih prostora Opće bolnice Pula. Inkubator se pokazao vrlo uspješnim jer je nakon otvaranja već za šest mjeseci bio popunjen novim inovativnim poduzetnicima početnicima.

Njima se, osim logističke, pruža i savjetodavna podrška te podrška u istraživanju i razvoju putem Centra za istraživanje METRIS koji se nalazi u neposrednoj blizini. Trenutno poslovne prostore i usluge u inkubatoru koristi 11 mladih tvrtki koje zapošljavaju 30- ak djelatnika, a osigurana im je povlaštena cijena najma poslovnih prostora s uključenim režijama i besplatnim internetom. Istarska je županija tim projektom ojačala podršku malom i srednjem poduzetništvu tako što im je omogućila poduzetničku infrastrukturu namijenjenu inovativnim i tehnološki naprednim poduzetnicima i onima koji to žele postati. Misija CLUSTER CLUBA uklapa se u strateške prioritete u operativnim programima na nacionalnoj i regionalnoj razini kao i planovima za pametnu specijalizaciju regije

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr