Plan za spas

Irci režu plaće, povećavaju poreze i očekuju 85 mlrd. eura pomoći

Foto: ''
Irci režu plaće, povećavaju poreze i očekuju 85 mlrd. eura pomoći
24.11.2010.
u 23:00
Dok kreditne agencije ruše rejting Irske, Irci pripremili četverogodišnji plan za spašavanje posrnulog gospodarstva
Pogledaj originalni članak

Irska je pokleknula i objavila paletu nepopularnih mjera štednje koje bi trebale pripomoći vratiti zemlju na pravi put. Osim rezanja troškova i povećanja poreza, jedna od nepopularnijih mjera jest smanjenje minimalne plaće, novi imovinski porez te velika otpuštanja u javnom sektoru. Četverogodišnji plan osmišljen je tako da zemlja uštedi 15 milijardi eura, odnosno 20 milijardi dolara. Vlada usto dalje pregovara o spasonosnom paketu Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji bi trebao vrijediti oko 85 milijardi eura.

Plan oporavka predviđa smanjenje 24.750 radnih mjesta u javnom sektoru, uštedu od socijalnih davanja od 2,8 milijardi eura te 1,9 milijardi eura veće prihode od poreza na dohodak. Vlada će smanjiti minimalnu plaću za jedan euro, na 7,65 eura po satu. Povećat će PDV sa 21 posto na 22 posto u 2013. godini, s tim da će u 2014. biti još veći, odnosno 24 posto.

Ipak, Irska će i dalje zadržati nizak korporativni porez, i to na 12,5 iako su mnogi sugerirali da bi se prihodi najbrže skupili poveća li se upravo taj porez.

Ministar financija Brian Lenihan izjavio je da će vlada uskoro uvesti porez na imovinu, koji će većinu vlasnika domova koštati do 200 eura do 2014. godine. Usto, dodao je, štednja i rezovi bit će usmjereni na područja najvećeg troška – plaće, mirovine i socijalna davanja.

Ukupno bi se mjerama štednje trebalo uštedjeti 10 milijardi eura, a povećanje poreza u budućnosti bi trebalo donijeti prihode, odnosno uštede od pet milijardi eura. Premijer Brian Cowen izjavio je da se nada kako će plan donijeti sigurnost ljudima i nadu za bolju budućnost. – Možemo i izvući ćemo se iz ove krize kao što smo to već u prošlosti učiniti. Volimo ovu zemlju i želimo da naša djeca imaju budućnost – kazao je. Unatoč mjerama za spas Irske, S&P je snizio irski rejting za jednu kategoriju, s AA na AA-. Naravno, razlog je zabrinutost zbog troškova spašavanja financijskog sektora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

MA
MagicSerb
00:41 25.11.2010.

Nemačka fašistička tvorevina je preko deset godina u ogromnom suficitu dok mediteranske zemlje EU idu sve dublje ka rubu propasti. Cilj je ekonomsko ropstvo čitavih država zarad uspeha i moći frau Merkel. Najveća manipulacija je klauzulu u pristupnim pregovorima s EU da se svaka novoprimljena zemlja obavezuje da uvede euro kao platežno sredstvo u određenom roku. Zamislite to? Ne dozvoljavaju vam da odlučite sami želite li \"ojro\" ili ne?! Stvarno ne mogu da verujem da svi ćute i gledaju a niko ne preduzima ništa. Britanija je van eurozone pa je i ne tangira puno, ali Italija i Španija? A posebno Francuska? Otkako je na čelo države došao ona budala Sarkozy i Francuska je krenula nemačkim putem. Nemačka je umirila Francusku jer zna da će nju \"rešit\" Arapi, a ona zato punom parom guta ove male zemlje. Ako \"padne\" Španija (nakon Portugala), pada i euro ali i EU. I dobro je da je tako.

JA
jalnus
00:45 25.11.2010.

Njemci su najvece zrtve u toj prici. Sto milijuna Nijemaca hrani dvjesto milijuna propalica. U nadi da ce bandu dovest u red i oduprijet se americkom i kineskom a i ruskom imperijalizmu.

MA
MagicSerb
00:34 25.11.2010.

Ko je sledeći? Portugal pretpostavljam. Nemci rade u miru ono što nisu mogli u ratu. Tužno je u šta se Evropa pretvara - u nemačku prćiju.