Odšteta U Srbiji

Ina od Srbije traži 2,5 milijardi kuna odštete zbog oduzete imovine

Foto: Arhiva VL
Ina od Srbije traži 2,5 milijardi kuna odštete zbog oduzete imovine
31.05.2010.
u 17:11
Domaća je naftna kompanija ukalkulirala izgubljenu dobit zbog imovine kojom nije mogla upravljati te traži i poništavanje privatizacije Beopetrola.
Pogledaj originalni članak

Ina u Beogradu vodi sudski spor kojim, procjenjuje se, traži i do 500 milijuna dolara odštete, odnosno povrat svojih benzinskih crpki i druge imovine na teritoriju Srbije.

Korisnik, a ne vlasnik

Tako je jučer održano drugo ročište na Privrednom sudu u Beogradu gdje Ina tuži Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond Srbije i kompaniju Lukoil Europa Holding. Kako prenosi B92, tuženi su jučer osporavali sve Inine navode te su ustvrdili da Privredni sud nije mjerodavan za taj spor. Ina, naime, tvrdi kako su benzinske crpke koje su nakon raspada Jugoslavije pripale Beopetrolu, a privatizacijom te tvrtke prodane Lukoilu, zapravo njezino vlasništvo.

Međutim, u Srbiji tvrde, prenosi B92, kako su te benzinske crpke u doba Jugoslavije bile društveno vlasništvo, a ne Inino, te je hrvatska, odnosno sada mađarska, naftna kompanija bila samo njihov korisnik, a ne i vlasnik. B92 prenosi i stav urednice Balkan magazina Jelice Putniković koja smatra da su u tom sporu podjednako jaki i Inini i argumenti srbijanske strane. Ona objašnjava kako je odvajanje tadašnjih Ininih crpki od matice u Zagrebu počelo u vrijeme bivše Jugoslavije, mnogo prije nego se ta država raspala, a to je zapravo činjenica koju Srbija uzima kao argument da ta imovina ne pripada Ini. Dodaje kako zapravo pravni stručnjaci trebaju procijeniti je li točno ono što je nekadašnje vodstvo Beopetrola tvrdilo, odnosno da su oni pokrenuli novu tvrtku u Srbiji i odvojili se od matice u Hrvatskoj, tj. od Ine. Beopetrol je nastao krajem 1990. godine, prenosi B92, na imovini hrvatske naftne kompanije Ine.

Ina je pak prije privatizacije Beopetrola podnijela tužbu na Trgovačkom sudu u Beogradu osporavajući konstituiranje te tvrtke voljom tadašnjih “samoupravnih organa” koji su odlučili iz Ine izdvojiti sve nekretnine u Srbiji.

Platit će Srbija

Ina pak, kako prenosi srbijanski medij, u svojoj tužbi teškoj 91 milijun dolara naglasak stavlja na izgubljenu dobit pa prema najvećim procjenama potražuje i do 500 milijuna dolara. Dobije li Ina spor, taj bi joj iznos trebala platiti država Srbija, piše B92, jer se Lukoil u privatizaciji Beopetrola zaštitio klauzulom koja kaže da je za sve sporove odgovorna srbijanska strana. U Ini pak jučer nisu odveć željeli komentirati proces u Srbiji, ali su istaknuli kako je ta kompanija radi zaštite svoje imovine pokrenula odgovarajuće postupke pred sudovima u Republici Srbiji.

– Uz ostalo to podrazumijeva postupak radi naknade štete i povrata imovine te postupak radi utvrđenja ništavosti kupoprodajnog ugovora o privatizaciji tvrtke Beopetrol. Trenutačno ne možemo detaljnije komentirati – odgovorili su iz Inina ureda za odnose s javnošću.

Beopetrol je pak Lukoilu prodan za 117 milijuna eura, a Ina je još 2001. godine podignula tužbu protiv Beopetrola i srbijanske vlade jer se nije mogla koristiti svojim benzinskim crpkama u Srbiji, ali i zbog izgubljene dobiti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar sebastian
sebastian
18:26 31.05.2010.

Dobiti ce INA debelu kurc..nu, isto tako sto ce BP platiti odstetu za ovu katastrofu sto se dogada, prije ce bankrotirat, isto tako sto je Bush obecao izgraditi New Orleans....malo sutra....!

VO
VolimZagreb
20:57 31.05.2010.

Prvo nek se lijepo Josipović ispriča, povuče tužbu (ako može jednostrano da Srbija ne mora) pa će onda vidjeti što još koči naše odnose. Evo Josipoviću, plan za slijedećih 100 dana je tu!

LI
lietuva
20:44 31.05.2010.

\"Domaća je naftna kompanija ukalkulirala izgubljenu dobit zbog imovine kojom nije mogla upravljati te traži i poništavanje privatizacije Beopetrola.\" Ukalkulirala u što?