Očekuje se rast cijena

Mnogi građani kupili samo jednu dionicu Alibabe

Foto: Reuters/PIXSELL
Mnogi građani kupili samo jednu dionicu Alibabe
28.09.2014.
u 20:25
Bilo je građana koji su kupili samo jednu dionicu i izdvojili za nju oko 550 kuna. Analitičari očekuju rast cijene.
Pogledaj originalni članak

Otkad je pretprošli tjedan kineska kompanija za online trgovinu Alibaba izišla na burzu, interes za kupnju njenih dionica iskazali su i Hrvati, potvrdili su nam iz investicijske kuće Credos koja prima naloge za kupnju tih dionica. O broju građana koji su se odlučili na kupnju ne mogu govoriti. Na svjetskoj razini broj naloga veći od 100.000. Bilo je i onih koji su kupili samo jednu dionicu. Odnosno, neki su izdvojili oko 550 kuna za dionicu za koju se predviđa daljnji rast, pa tako i zarada.

Na burzu je dionica Alibabe izišla s cijenom od 92,77 dolara, odnosno 36 posto više od cijene u javnoj ponudi kada je iznosila 68 dolara, a vrlo brzo došla je do razine od 100 dolara. Javna ponuda Alibabinih dionica bila je najveća u povijesti na newyorškoj burzi, viša od 20 milijardi dolara. Nešto manju, od 19,65 milijardi, imala je svojedobno Visa, pa Facebook s prikupljenih 16 milijardi dolara.

Zbog velikog interesa kroz javnu ponudu, pa i trenutačnu trgovinu, osnivači direktor kompanije Jack Ma dospio je na listu najbogatijih osoba Kine. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 16 milijardi dolara.

>> Alibaba završila trgovanje s cijenom od 93,89 dolara po dionici

>> Tko je Jack Ma, "otac" Alibabe?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.