Poticaji ostaju

HZZ: Tko otvori tvrtku 'za 10 kuna' briše se iz evidencije Zavoda

Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
HZZ: Tko otvori tvrtku 'za 10 kuna' briše se iz evidencije Zavoda
18.09.2012.
u 14:57
Dugotrajno nezaposlene osobe koje žele otvoriti tvrtku mogu koristiti potpore za samozapošljavanje
Pogledaj originalni članak

Nezaposlene osobe koje osnuju tvrtku po modelu "za 10 kuna" ne mogu više koristiti prava nezaposlenih osoba na HZZ-u, piše Poslovni dnevnik. Iako je novi poduzetnik bez prihoda, a tvrtka možda bez perspektive, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) su konkretni – kada nezaposlena osoba osnuje trgovačko društvo u kojem ima više od 25 posto udjela, ne smatra se nezaposlenom osobom i prestaje se voditi u evidenciji nezaposlenih.

Nezaposlenoj osobi koja ima pravo na novčanu naknadu može se, na njezin zahtjev, radi zapošljavanja u trgovačkom društvu u kojem ima najviše 25 posto vlasničkog udjela, isplatiti naknada u jednokratnom iznosu. Visina isplate ovisi o utvrđenom trajanju prava na naknadu.

No, dugotrajno nezaposlene osobe koje žele otvoriti tvrtku mogu koristiti potpore za samozapošljavanje. Prema sada važećim mjerama za obrtnike godišnji je iznos potpore 18.614,40 kuna, a za trgovačka društava godišnja potpora je 24.198,72 kuna", kažu na Zavodu.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ST
stefj
17:46 18.09.2012.

Ma, otvorite tvrtku i u startu ste u minusu. Hrpa parafisklanih nameta, propisi koje treba zadovoljiti, troškovi koje imate, a niste posao niti započeli, poreze niti taknuli...

DU
Deleted user
17:47 18.09.2012.

Navalite ljudi, država treba nove magarce koje će derati s 25 posto PDV-a i 50 posto poreza i doprinosa na plaće od svega što zarade. A ne da uzimate naknade s burze...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
17:14 18.09.2012.

Ne otvarajte tvrtke ako nemate barem 5 miliona kuna