Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL HS jurišna puška
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL HS jurišna puška
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL HS jurišna puška
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL HS jurišna puška
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL HS jurišna puška
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL HS jurišna puška

HS Produkt najveći hrvatski izvoznik oružja na tržište SAD-a

15. 11. 2017. u 15:30 0
Karlovačka tvrtka proizvodi oružje, godišnje oko 600.000 komada vrijednosti 100 mil. eura. Njen čelnik kandidat je za Gospodarstvenika godine

Karlovački proizvođač lakog pješačkog naoružanja i oružja HS Produkt lani je nastavio s dugogodišnjim odličnim rezultatima - uprihodili su 922 milijuna kuna, uz neto dobit od 378 milijuna kuna. Tvrtka koju vodi direktor Željko Pavlin s tolikom je dobiti lani bila na sedmom mjestu u RH, odmah nakon Plive i HEP-Proizvodnje, a prije Valamara i Janafa.

BILATERALA Država i HS Produkt zajedno će graditi tvornicu streljiva

HS Produkt godišnje proizvede 600.000 komada oružja u vrijednosti 100 milijuna eura. Od 2001. prodali su više od pet milijuna pištolja, što ih svrstava među ne samo najbolje, nego i najveće svjetske proizvođače u tom segmentu.

Kao malo tko drugi u Hrvatskoj, sa svojim proizvodima ravnopravno se nadmeću sa svjetskom konkurencijom.

HS Produkt je nastao krajem 1991. u Ozlju, gdje su dvojica inženjera, Marko Vuković i Ivan Žabčić, preuzeli pogon nekadašnje Prvomajske i, pod imenom IM Metal, zaposlili 30 ljudi. Kasnije se tvrtka preimenovala, preselili su se u Karlovac, a sada zapošljavaju, prema podacima Poslovne Hrvatske, 1620 ljudi. Kako se nakon rata smanjila potreba za naoružavanjem HV-a, a tvrtka je zapošljavala 100 ljudi, vlasnici su se odlučili na jedino moguće - iskoračili su na inozemno tržište. Zaključili su da je najveća šansa na američkom civilnom tržištu za koje su konstruirali HS 2000, platformu polimernog pištolja. Četiri puta su na američkom tržištu dobili priznanje za najbolji pištolj.

Zatim je 2001. Upravu preuzeo Željko Pavlin - rade s poznatom tvrtkom Springfield Armory. Preko nje su dosad distribuirali više od 150 vrsta oružja i napravili skok sa 6000 na 600.000 komada godišnje.

Lani je izvoz HS Produkta dosegao rekordnih 820 milijuna kuna. Tvrtka je ostvarila 40-postotni rast prodaje na stranim tržištima i Karlovčani su nadomak ulasku u kategoriju deset najvećih hrvatskih izvoznika, a već sada su najveći hrvatski izvoznik u SAD. HS Produkt oko 30 posto svojih proizvoda plasira i na neameričko tržište, u širokom rasponu od istočne Europe do Iraka i Indonezije. Dobivaju i prve narudžbe iz Južne Koreje, a kontakti su uspostavljeni i s Marokom, Saudijskom Arabijom i Katarom.

Dobre reference za novu jurišnu pušku stižu iz Iraka, gdje je poslužila iračkim snagama u borbi protiv Islamske države i oslobađanju prostora od Faludže do Mosula.

Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme Nakon SAD-a najveći je kupac hrvatskog oružja Saudijska Arabija

Kako je tom prilikom Pavlin prokomentirao medijima, “pokazalo se da je naša puška jedina koja funkcionira u takvim uvjetima modernog ratovanja, kako na malim udaljenostima, tako i na većima od 600 metara. Prodali smo Iračanima 10.000 komada, a oni će doći po još, kako za vojsku, tako i za policiju”.

Cijela obrambena industrija u Hrvatskoj godišnje raste između 20 i 30 posto. Oko 90 posto te proizvodnje završi u izvozu, u više od stotinu zemalja svijeta.

Karlovčani nisu zanemarili ni domaće tržište, koje nije veliko, ali je važno zbog referenci i brzog dobivanja povratnih informacija. HS produkt je glavni dobavljač pištolja MUP-u i pušaka MORH-u. Također, novi kontingenti hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu opremljeni su domaćom jurišnom puškom VHS-2.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Nedavno su Pavlin i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisali sporazum o poslovnoj suradnji na testiranju i ispitivanju nove hrvatske puške. Prema tom sporazumu, MUP dobiva prvih sto pušaka HS Produkta na testiranje u četiri policijske uprave, a nakon čega se očekuje isporuka tisuću pušaka.

HS Produkt puno ulaže u razvoj, tako su samo u posljednjih desetak godina u opremu, strojeve, pogone i znanje uložili milijardu kuna. U ovoj fazi najviše se ulaže u robotiku.

U HS Produktu naglašavaju veliki potencijal robotskih jedinica. EU je voljna financirati takve centre kompetencije pa su taj projekt kandidirali prema fondovima. Pavlin najavljuje da će u sljedećih pet godina ponuditi robotizaciju nekih proizvodnih pogona.  

UBRZANI RAZVOJ Rast hrvatske vojne industrije: lani smo izvezli oružja i vojne opreme za 200 milijuna eura

Made in croatia MORH s trideset domaćih tvrtki sklopio poslove od 60 milijuna kn

Proizvodnja oružja HS Produkt izvozom pregazio Crvenu zastavu

PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".