Made in Nova Gradiška

Hrvatske e-cigarete za njemačko, indijsko i američko tržište

Foto: Vedran Balen
Hrvatske e-cigarete za njemačko, indijsko i američko tržište
18.03.2016.
u 18:15
Elda će uskoro dobiti suvremeni laboratorij za kontrolu kvalitete
Pogledaj originalni članak

 "Elda" iz Nove Gradiške, najveći europski proizvođač tekućine za elektronske cigarete, nedavno je otvorila poslovnicu u Stuttgartu.

Ova uspješna mala tvrtka svojom distribucijom trenutno pokriva četiri posto njemačkog tržišta, a na ovaj način očekuju kako će u dogledno vrijeme učetverostručiti svoj udio u toj zemlji. Elda u Hrvatskoj upravo završava suvremeni laboratorij za certificiranje tekućina i cigareta, pa će troje djelatnika poslovnice, osim zastupanja i prodaje, raditi i usluge certificiranja.

- Želimo ojačati svoj utjecaj na jakom i atraktivnom njemačkom tržištu, na koje već izvozimo oko 10 posto svoje proizvodnje. Uskoro namjeravamo otvoriti i poslovnice u Indiji i Americi – kaže vlasnik tvrtke Dario Marenić. Novogradiščani su ovih dana s japanskom tvrtkom Shimadzu potpisali važan strateški ugovor o opremanju svog novog laboratorija, koji će biti certificiran u skladu s europskim kriterijima za kontrolu kvalitete.

Bit će to prvi laboratorij takve vrste u Europi, usko specijaliziran za elektronske cigarete i e-tekućine, a njegovo se otvorenje očekuje u kolovozu. Elda je lani proizvela oko 2 milijuna bočica e-tekućine, od čega je čak 97 posto bilo namijenjeno izvoznom tržištu. Ove godine očekuju ukupni prihod veći od 2 milijuna eura, što je za oko 30 posto više nego lani, uz 5 milijuna kuna čiste dobiti. Broj zaposlenih s postojećih 34 trebao bi se do kraja godine povećati na više od 40.

>> Kralj e-cigareta postaje pomoćnik ministra obrta i poduzetništva? 

>> Električne cigarete nisu sigurnije od klasičnog duhana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar FrancJunior
FrancJunior
19:36 18.03.2016.

Gospodo, Njemacka i Austrija upravo donose zakone, kojima ce se zabraniti e-cigarete u tim drzavama. S toga ne vidim razloge za ovako euforicne priloge!