gospodarstvo

Hrvatska uz bok Rumunjskoj s najvećim rastom BDP-a u trećem tromjesečju

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Hrvatska uz bok Rumunjskoj s najvećim rastom BDP-a u trećem tromjesečju
08.12.2015.
u 15:07
Hrvatska je u trećem tromjesečju ostvarila rast sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su aktivnosti uvećane 1,0 posto
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je u trećem tromjesečju uz Rumunjsku zabilježila najsnažniji rast gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje među zemljama Europske unije, pokazalo je objavljeno izvješće Eurostata.

Hrvatska je u trećem tromjesečju ostvarila rast sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su aktivnosti uvećane 1,0 posto.

Eurostat je izdvojio Hrvatsku u skupinu zemalja s izrazitijim gospodarskim rastom u trećem tromjesečju, koju prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima europskog statističkog ureda predvodi Rumunjska s tromjesečnom stopom rasta od 1,4 posto.

Slijede Malta s 1,1 posto, Latvija s 1,0 posto, te Poljska i Švedska s po 0,9 posto. Među značajnijim hrvatskim trgovinskim partnerima, Njemačka je ostvarila rast od 0,3 posto, a Italija od 0,2 posto.

Pad aktivnosti u trećem tromjesečju zabilježile su Grčka, od 0,9 posto, Estonija i Finska, obje od 0,5 posto, te Danska, od 0,1 posto.

Eurostat je ujedno potvrdio prvu procjenu rasta EU u cjelini od 0,4 posto, nakon 0,5 posto u prethodna tri mjeseca. Potvrđena je i procjena rasta za eurozonu od 0,3 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Izračunali su također da je vodeći trgovinski partner SAD u trećem tromjesečju zabilježio 0,5-postotni rast gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je gospodarstvo poraslo jedan posto.

Potvrđene procjene godišnjeg rasta EU i eurozone

Eurostat je potvrdio i početnu procjenu godišnjeg rasta EU i eurozone u trećem tromjesečju, od 1,9 odnosno 1,6 posto prema sezonski prilagođenim podacima. Time se tempo rasta u oba područja zadržao na razini prethodnog tromjesečja.

Među zemljama članicama najizrazitiji rast aktivnosti na godišnjoj razini zabilježila je Malta, od 5,6 posto. Slijedi Češka sa 4,5 posto, te Poljska s 3,7 i Rumunjska i Slovačka, s po 3,6 posto.

Hrvatska je prema sezonski prilagođenim podacima u trećem tromjesečju zabilježila rast gospodarskih aktivnosti na godišnjoj razini od 2,7 posto. Sličan rast zabilježila je još Bugarska, od 2,9 posto, pokazuju podaci Eurostata. U drugom je ovogodišnjem tromjesečju hrvatski BDP prema izvješću Eurostata porastao 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pad aktivnosti u trećem tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježile su Grčka i Finska, od 1,1 odnosno 0,2 posto.

Oslonac potrošnja kućanstava

Među komponentama BDP-a najsnažnije je u EU i u eurozoni u trećem tromjesečju porasla potrošnja kućanstava, za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje u EU te za 0,4 posto u eurozoni. Izvoz je uvećan 0,3 posto u EU odnosno 0,2 posto u eurozoni dok je uvoz uvećan 1,4 odnosno 0,9 posto.

Na godišnjoj je razini potrošnja kućanstava u EU uvećana 2,1 posto, te 1,7 posto u eurozoni. Izvoz je i u EU i u eurozoni na godišnjoj razini porastao 4,4 posto a uvoz 4,9 posto.

Bruto fiksna formacija kapitala porasla je u trećem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca u EU dok je u eurozoni stagnirala. Na godišnjoj razini uvećana je 2,7 posto u EU, te 2,2 posto u eurozoni.

Najveći je doprinos tromjesečnom rastu BDP-a u EU odnosno eurozoni u razdoblju od srpnja do rujna dala potrošnja kućanstava, od 0,3 odnosno 0,2 postotna boda. Na godišnjoj je razini doprinos iznosio 1,2 postotna boda u EU, te jedan postotni bod u eurozoni.

Vanjskotrgovinska razmjena smanjila je pak tromjesečnu stopu rasta u oba područja, navode u Eurostatu.

>> DZS potvrdio: BDP u trećem tromjesečju porastao 2,8 posto

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PU
Puflec
19:21 08.12.2015.

izgled

Avatar jebb
jebb
17:54 08.12.2015.

Sto, zar je i u Rumunjskoj vrijeme izbora?

Avatar nekakav
nekakav
08:41 10.12.2015.

nekako mi ne pašu podaci države i podaci tvrtki. ali, pošto se sve svodi na procjene rasta na temelju procjena, nije ni čudo da rastemo. vidite kako se malim igricama sa poticajima sa fasadama, frižiderima, dođe do rasta? ali to je sve jednokratno.