Svjetske ekonomije

Hrvatska na 58. mjestu na ljestvici konkurentnosti IMD-a

Foto: Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
Hrvatska na 58. mjestu na ljestvici konkurentnosti IMD-a
27.05.2015.
u 20:05
- Analiza ukazuje da kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak zemlje i izlazak iz krize- istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.
Pogledaj originalni članak

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate ''Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2015.'' prema kojem je Hrvatska zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije što je poboljšanje za jedno mjesto na ljestvici, priopćilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost istaknuo je da ''analiza ukazuje da kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak zemlje i izlazak iz krize''.

- Na globalnoj razini procesi se ubrzano mijenjaju i naši pomaci su nedostatni da bi podigli Hrvatsku na ljestvici konkurentnosti, jer su druge zemlje također nastavile napredovanje. Stoga, kao i do sada svi koji su u obvezi i mogućnosti moraju pokrenuti procese koji će poboljšati našu poziciju na ljestvici konkurentnosti i time stvoriti preduvjete za pokretanje investicija i stvaranja novih radnih mjesta- dodao je Mudrinić.

Prvo mjesto na ljestvici zadržao je SAD. Slijede Hong Kong i Singapur na drugom i trećem mjestu. Četvrto mjesto zauzela je Švicarska, kao najkonkurentnija zemlja u Europi, a peta je Kanada. Na šestom mjestu je Luksemburg, sedma je Norveška, a među prvih deset su i Danska na osmom, Švedska na devetom i Njemačka na desetom mjestu.

Što se tiče Hrvatskoj susjednih zemalja, Italija je zauzela 38. mjesto, Mađarska se nalazi na 48., a Slovenija na 49. mjestu ljestvice konkurentnosti IMD-a.

>> Hrvatska 65. među 189 zemalja po konkurentnosti, uz bok Omanu i Moldaviji

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

R0
R00kie
20:37 27.05.2015.

bitnije je gdje je tko bio 45. nego ove glupe ljestvice

TO
tolitol
16:37 30.05.2015.

Sasvim sam slučajno naišao na ovaj članak koji naravno nikad neće završiti na naslovnici Večernjeg o tobožnjem izlasku iz recesije. Hrvatska ne samo da je na sramnom 58. mjestu nego je gotovo posljednja jer je u istraživanju sudjelovala 61 zemlja. Treba još samo dodati da je Mongolija ispred nas na 57. mjestu. Ima li kraja ovoj stravi kod nas?

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
22:46 27.05.2015.

Dobri smo. Treci straga.