Kartični promet

Hrvati godišnje na kartice ispeglaju 42,3 milijarde kn, prosječan račun 207 kn

Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
Hrvati godišnje na kartice ispeglaju 42,3 milijarde kn, prosječan račun 207 kn
19.07.2015.
u 17:35
Prosječna vrijednost računa koji se plaćao debitnom karticom bila je 176 kuna
Pogledaj originalni članak

Tri od četiri stanovnika Hrvatske imaju neku platnu karticu, kod većine je to debitna kartica kojom podižu plaću i mirovinu, dok uz debitne kartice milijun građana ima jednu ili više kreditnih kartica.

Hrvati su lani na kartice kupili robe i usluga u vrijednosti 42,3 milijarde kuna, a prosječna vrijednost jednog ‘ispeglanog’ računa bila je 207 kuna. Od toga je ‘običnim’ karticama, gdje se novac odmah skida s računa, plaćeno 20 milijardi, a ostatak se otplaćivao na kredit, revolving, charge i slične oblike odgođenog plaćanja. Kad plaćaju na obroke, onda su ti iznosi veći od tisuću kuna – 1128 kuna. Kartice se najčešće koriste za podizanje gotovine na bankomatima, i to 64,5 milijardi s tekućeg računa, a 5,5 milijardi putem kreditne kartice. Čak 120 tisuća građana ima kartice pet i više izdavatelja, a gotovo pola milijuna od četiri i više. Ipak, polovica stanovništva ima samo jednu debitnu karticu, pokazao je godišnji izvještaj HNB-a o platnom prometu karticama.

Prosječna vrijednost računa koji se plaćao debitnom karticom bila je 176 kuna, a građani su šire ruke kad peglaju kreditne kartice gdje je prosječni račun težak 256 kuna. Lani su evidentirane 6852 neovlaštene transakcije ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna.

>> Zaba uvela karticu za zaštićene račune

>> Erste Card Club prihvaćat će korejske kartice

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.