oporavak

HPB u prvom kvartalu zaradio 42,3 milijuna kn

Foto: Hrvatska poštanska banka
HPB u prvom kvartalu zaradio 42,3 milijuna kn
30.04.2015.
u 06:30
Rast u odnosu na isto razdoblje lani iznosi 6,3 posto. Rasli su i ukupni krediti 1,4 posto, stambeni 2,5 posto, kao i depoziti građana 1,1 posto, na 8,2 mlrd. kuna
Pogledaj originalni članak

Nakon rekordnog gubitka od 630,5 mil. kn u prošloj godini koji je posljedica rezervacija za loše kredite iz razdoblja dok je bankom upravljao Josip Protega, Hrvatska poštanska banka ostvarila je u prvom kvartalu operativnu dobit od 74,7 mil. kn, odnosno neto dobit 42,3 mil. kn. Rast u odnosu na isto razdoblje lani iznosi 6,3 posto. Rasli su i ukupni krediti 1,4 posto, stambeni 2,5 posto, kao i depoziti građana 1,1 posto, na 8,2 mlrd. kuna. Otvorili su 9300 novih tekućih računa od početka godine.

No, unatoč dobrim rezultatima iz redovnog poslovanja i lojalnim klijentima te provođenju programa restrukturiranja, glavni je problem banke hoće li njihov većinski vlasnik – država, namaknuti 550 mil. kn koliko im treba za hitnu dokapitalizaciju. Adekvatnost kapitala sad im je 6,7 posto, puno ispod zakonskog minimuma od 12 posto, odnosno 14 posto s dodatnim kapitalnim zahtjevima.

– Vlasnik je rekao, i mi mu vjerujemo, da će kapitalni zahtjevi do 30. lipnja biti ispunjeni. Imamo obećanje da će se to dogoditi, no na to s kojeg dijela će novac doći nemamo utjecaja – kaže Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a.

Premda je banka likvidna, sami sebe ne mogu dokapitalizirati, a razgovori koje su imali s EBRD-om o mogućnosti dokapitalizacije odnosili bi se na rast, a ne na ispunjavanje zakonskog minimuma.

– Puno bismo više voljeli da dokapitalizaciju provedu kao Market Economy Operator, kada vlasnik uplaćuje dodatni kapital da bi na tome i zaradio, a ne kao pomoć kojom država spašava banku. Jer, ako uplata ulazi u javni dug, to sa sobom veže veliki broj restriktivnih mjera i ne omogućava razvoj i rast – pojasnio je Vuić.

Inače, loši krediti zbog kojih je banka i došla u probleme trenutačno stagniraju pa je HPB za njihovo pokrivanje izdvojio 32,5 mil. kn, trećinu manje nego u istom razdoblju lani. Na raspolaganju im je tek oko 900 mil. kn kapitala te su se okrenuli kreditiranju građana koje u 80 posto slučajeva financiraju u kunama, te manje rizičnih poduzeća.

>>Hrvatska poštanska banka blokirala račune Petrokemije

>>HPB blokirao Petrokemiju, stožer prijeti: Zaustavljamo isporuku gnojiva

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SU
Suradnja
13:36 02.05.2015.

I "oni" i dalje žele prodati HPB, neka je prodaju građanima: http://www.pomozimohr.com/poslovne-ideje.html