kunska likvidnost

HNB na repo aukciji plasirao 116 milijuna kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
HNB na repo aukciji plasirao 116 milijuna kuna
15.02.2016.
u 12:52
Središnja banka nedavno je najavila da će započeti i sa strukturnim repo operacijama, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka (HNB) danas je na redovnoj obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 116 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a. 

 Na sedmu ovogodišnju obratnu repo aukciju, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 116 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude. Datum reotkupa je 24. veljače. 

Prethodna aukcija održana je u srijedu, 10. veljače, kada je HNB prihvatio ponude banaka u iznosu od 160,5 milijuna kuna, koji dospijevaju u srijedu, 17. veljače. Redovnim obratnim repo aukcijama HNB bankama, uz zalog državnih dužničkih vrijednosnica, na tjedan dana posuđuje kune, a tom operacijom utječe na kunsku likvidnost banaka, odnosno potiskuje pritisak na rast kunskih kamata na novčanom tržištu.

Središnja banka nedavno je najavila da će započeti i sa strukturnim repo operacijama, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi i time im omogućava intenzivnije i povoljnije kreditiranje gospodarstva i stanovništva u kunama. 

 Prva od četiri strukturne repo operacije planirane za ovu godinu, održat će se 16. veljače, s namirom 18. veljače, fiksnom repo stopom od 1,8 posto i rokom dospijeća od četiri godine (18. veljače 2020. godine), najavio je HNB

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB će prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.  

Iz HNB-a su napomenuli kako će ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisiti o zanimanju banaka, a preliminarno procjenjuju da bi to bilo približno spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod. 

S obzirom na to, ukupni se učinak planiranih strukturnih repo operacija u ovoj godini procjenjuje na oko tri milijarde kuna. 

>> Vujčić ruši kamate, nudi bankama 3-4 milijarde kuna

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.