rast

HAKOM: U godini dana 130.000 novih širokopojasnih priključaka

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
HAKOM: U godini dana 130.000 novih širokopojasnih priključaka
26.02.2014.
u 14:28
U mobilnoj telefoniji očekuju se ulaganja u LTE, odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije, dok se u mrežama nepokretnih komunikacija veća ulaganja očekuju u svjetlovodnu infrastrukturu.
Pogledaj originalni članak

Usluga pristupa internetu i dalje raste – broj priključaka u 2013. povećao se za više od 10 posto u odnosu na kraj 2012. te na kraju 2013. iznosi oko 1,350.000. Gustoća širokopojasnog pristupa internetu prešla je 31 posto, priopćio je HAKOM.

U mrežama nepokretnih komunikacija širokopojasni pristup postaje prevladavajući način pružanja usluga pa udjel prihoda od usluga pristupa internetu u četvrtom tromjesečju 2013. premašuje udjel prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži. Takvom trendu pridonosi i širokopojasni pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija i s tim povezano korištenje pametnih telefona. U posljednjih godinu dana, za više od 20 posto porastao je broj korisnika koji internetu pristupaju mobitelom, dok se mobilni podatkovni promet gotovo udvostručio u odnosu na 2012. Istodobno, ulaganja su u 2013. u prosjeku 18 posto veća nego u 2012. Takav trend očekuje se i u narednom razdoblju.

U mobilnoj telefoniji očekuju se ulaganja u LTE, odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije, dok se u mrežama nepokretnih komunikacija veća ulaganja očekuju u svjetlovodnu infrastrukturu. Uz širokopojasni pristup internetu glavno područje rasta usluga i dalje će biti i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, čiji prihodi su se i u ovom tromjesečju povećali oko 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naime, konvergentne usluge trend su većine operatora, a njima se traži prednost pred onima koji nude jednu ili dvije usluge. Posljedica toga je i rast paketa usluga te je na kraju 2013. prvi put više od 60 posto korisnika širokopojasnog interneta koristilo pakete usluga. U razdoblju koje slijedi očekuje se i konsolidacija poslovanja operatora nepokretne mreže što je obilježilo i prethodnu godinu.

Informacije o stanju tržišta mogu se pronaći i na internetskim stranicama HAKOM-a: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

>>HAKOM objavio posljednji krug javnog natječaja za dodjelu potpora

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CH
chemica
15:49 26.02.2014.

Još jedna besmislena uhljebljenička državna agencija, "zaslužna" za poskupljenje pristupa Internetu jer im se "pričinilo" da najskuplji ponuđač na tržištu ima dampinške cijene! Suludo, iracionalno, ali tako je to u ovakvoj, upropaštenoj Hrvatskoj kojom caruju mediokriteti i uhljebosi.